15:43 24.05.2018

Аваков просить італійський суд уникати некоректних тлумачень низки понять при розгляді справи нацгвардійця Марківа

3 хв читати
Аваков просить італійський суд уникати некоректних тлумачень низки понять при розгляді справи нацгвардійця Марківа

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков передав послу Італії в Україні Давиду Ла Чечилії публічну заяву, в якому просить італійський суд уникати некоректних тлумачень низки понять під час судового розгляду справи військовослужбовця Національної гвардії Віталія Марківа, якого обвинувачують у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі.

"У контексті офіційної політичної позиції, якої дотримується дружня нам Італія, італійське правосуддя не може оперувати сумнівною термінологією, за якою чітко простежується слід російської пропаганди", - прокоментував А.Аваков свою заяву на зустрічі з послом, повідомляє департамент комунікації МВС.

За його словами, МВС України змушена вдатися до демаршу у вигляді цієї заяви з метою звернути увагу італійської сторони на некоректне тлумачення італійським правосуддям низки ключових моментів, що може мати негативний вплив на прийняття судом об'єктивного рішення.

Водночас А.Аваков схвально висловився з приводу рішення італійської сторони про початок судового розгляду по суті справи В.Марківа в суді міста Ассізі (перше засідання призначено на 6 липня).

"Віримо, що рішення суду врешті-решт розставить крапки над "і", знявши всі інсинуації і спростувавши необґрунтовані обвинувачення проти громадянина України Віталія Марківа", - підкреслив міністр.

За його словами, позиція МВС у цій справі залишається твердою і послідовною з моменту арешту нацгвардійця італійськими правоохоронними органами в червні 2017 року.

Згідно з оприлюдненою на сайті МВС заявою А.Авакова, необхідно внести "значні корективи" в понятійний контекст.

"У матеріалах слідства і численних документах суду продовжуємо зустрічати такі поняття, як "проросійські повстанці-сепаратисти", "громадянський конфлікт", "парамілітарні підрозділ паралельний армії"("divisione paramilitare parallela all'esercito")," агресія українського війська тощо", - звертає увагу на невідповідність термінології глава МВС.

На його переконання, італійське правосуддя має чітко сприймати, що в травні 2014 року військовослужбовець Національної гвардії України В.Марків перебував у районі Слов'янська в складі регулярних частин Міністерства внутрішніх справ України (а не "парамілітарних структур", як це фігурує в справі), виконуючи наказ із оборони суверенітету і територіальної цілісності держави.

"Місце, де трагічно загинув італійський фоторепортер Андреа Роккеллі, на той час було епіцентром бойових дій. Андреа Роккеллі знав про це, однак всупереч застереженням, заздалегідь оприлюдненим посольством Італійської Республіки в Україні і без будь-якого узгодження (акредитації) з українською владою, самовільно вирушив у цю небезпечну для життя подорож, потрапивши в результаті під відкритий сепаратистами обстріл", - йдеться в заяві глави МВС.

За його словами, маніпуляція понять і підміна смислів - "дуже небезпечна зброя сучасної гібридної війни проти України".

"Закликаю італійське правосуддя бути максимально уважним і точним у розумінні політичного контексту, щоб не потрапити на гачок помилкових тлумачень підступної російської пропаганди, яка, очевидно, не втратить можливості скористатися справою українського солдата В.Марківа з метою очорнення українців і України", - підсумував А .Аваков.

Як повідомлялося, українського військовослужбовця В.Марківа затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста А.Роккеллі поблизу м.Слов'янськ Донецької області в травні 2014 року.

Наприкінці лютого 2018 року заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що Україна не має претензій до розслідування справи В.Марківа, але розраховує на об'єктивність італійської сторони в цьому питанні та згоду створити спільну слідчу групу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА