16:03 24.05.2018

Борг споживачів "Київенерго" за тепло й гарячу воду перевищує борг за газ перед "Нафтогазом" на 1 млрд грн

3 хв читати
Борг споживачів "Київенерго" за тепло й гарячу воду перевищує борг за газ перед "Нафтогазом" на 1 млрд грн

"Київенерго" оприлюднило структуру боргу, який відмовляється брати на себе КП "Київтеплоенерго" і через який НАК "Нафтогаз України" заявляє про неможливість постачання газу КП: борг споживачів за тепло й гарячу воду майже на 1 млрд грн перевищує борг за газ - 4,789 мрд грн проти 3,822 млрд грн.

Згідно з даними "Київенерго", які компанія навела у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна", станом на 30 квітня із зазначеної дебіторської заборгованості основна частка припадала на населення (ЖБК ОСББ, відомче житло, КП УЖК) - 3,203 млрд грн.

Борги державного та місцевого бюджету становлять 190 млн грн, інших споживачів - 425 млн грн. На компенсацію різниці в тарифі припадає 730 млн грн, на пільги та субсидії - 241 млн грн.

Заборгованість "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" на ту саму дату становила 3,822 млрд грн, зокрема визнані судом штрафні санкції в розмірі 161,9 млн грн. За даними НАК, є додаткові штрафні санкції в розмірі 988 млн грн, однак, за даними енергокомпанії, суд визнав їх такими, що не підлягають виконанню.

"Сформовані борги не є боргами "Київенерго", це борги споживачів і держави. Підтвердженням цього є той факт, що всі оплати за послуги теплопостачання проходять через спецрахунки державного Ощадбанку, де автоматично стягується вартість газу та його транспортування, збільшена на коефіцієнт розрахунків споживачів, на рахунки відповідних компаній", - зазначили в енергокомпанії.

Як повідомлялося, з 1 травня 2018 року теплові мережі, які перебували в управлінні ПАТ "Київенерго", передано комунальному підприємству "Київтеплоенерго". Триває підготовка до передання ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювального заводу "Енергія".

Однак 23 травня заступник міського голови Києва Володимир Прокопів заявив, що місто не братиме на КП "Київтеплоенерго" борги "Київенерго", а пізніше цю позицію підтвердив мер Віталій Кличко. Очікується, що таку позицію буде додатково підтверджено рішенням Київради.

У свою чергу в "Нафтогазі" зазначають: згідно зі ст. 22 закону "Про теплопостачання", разом із переданням теплогенерувального обладнання від "Київенерго" до "Київтеплоенерго" мають передаватися і борги за газ, що утворилися під час роботи цього обладнання раніше. В таких умовах НАК заявила про неможливість постачати газ "Київтеплоенерго".

"Нафтогаз" готовий укласти договір про постачання газу з "Київтеплоенерго" відразу після вирішення питання правонаступництва за борговими зобов'язаннями шляхом укладення договорів переведення боргу між "Київтеплоенерго", "Київенерго" і НАК, як того вимагає закон "Про теплопостачання", - ішлося в позиції НАК, поширеній увечері 23 травня.

Газова компанія зазначила, що, приймаючи на себе заборгованість перед "Нафтогазом", "Київтеплоенерго" має отримати і право вимоги до боржників "Київенерго", зокрема, в частині розрахунків держави за пільгами та субсидіями за вже поставлений газ і компенсацію різниці в тарифах.

"Крім того, споживачі продовжують погашати заборгованість за попередні періоди, отже, нове підприємство матиме джерело коштів для розрахунків за боргами, які становлять приблизно місячну вартість газу для забезпечення потреб Києва", - вважають у "Нафтогазі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА