08:19 25.05.2018

Суд зобов'язав Генпрокуратуру визначити підслідність справи "фіктивних тендерів", у яких підозрюють заступника голови Запорізької облради

4 хв читати
Суд зобов'язав Генпрокуратуру визначити підслідність справи "фіктивних тендерів", у яких підозрюють заступника голови Запорізької облради

Печерський райсуд Києва задовольнив скаргу захисту заступника голови Запорізької облради Владислава Марченка, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери", і зобов'язав керівництво Генпрокуратури визначити підслідність виробництва.

Про це повідомляє прес-служба фірми Ario Law Firm, що здійснює захист В.Марченка.

"Клопотання сторони захисту щодо передання провадження Національному антикорупційному бюро України, Генпрокуратура проігнорувала. Однак суд зайняв принципову позицію і зобов'язав компетентних посадових осіб Генпрокуратури, а це - виключно генпрокурор або його заступник, розглянути клопотання і нарешті визначитися з підслідністю", - цитує прес-служба адвоката В.Марченка Владислава Грищенка.

За інформацією прес-служби, суд зобов'язав керівництво Генпрокуратури протягом трьох днів розглянути клопотання про передачу кримінального провадження за підслідністю в НАБУ.

Як відзначають в прес-службі, справу щодо "фіктивних тендерів" розслідує прокуратура Харківської області, хоча відповідно до законодавства України, злочин, який інкримінують В.Марченку, відноситься до підслідності НАБУ.

"Нібито вчинене, за версією прокуратури, правопорушення на території міста Запоріжжя та Запорізької області - не знаходиться під юрисдикцією прокуратури Харківської області. Цими діями прокуратура Харківської області порушила вимоги ч.1 ст.218 КПК України. Більш того, через те що підозра лягає на депутата облради, а інкримінований розмір збитку в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму працездатної особи (на момент скоєння злочину), прокуратура Харківської області порушила ч.5 ст. 216 КПК, адже досудове розслідування в даному випадку має здійснювати Національне антикорупційне бюро України", - йдеться в повідомленні.

"З огляду на той факт, що згідно із законом справу Владислава Марченка має розслідувати НАБУ, слідство прокуратури є незаконним, а всі отримані ними матеріали є неприпустимими доказами в силу вимог Кримінального процесуального кодексу України ... Сторона захисту має намір йти до кінця в доведенні невинуватості Владислава і відновленні його репутації", - сказав Грищенко.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання низки місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник голови Запорізької обласної ради, керівник фракції "Самопоміч" в облраді та керівник Запорізької облорганізації партії Владислав Марченко та заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, якому, за попередніми даними, вдалося втекти з міста.

Пізніше адвокат Марченка Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисний був затриманий після обшуку у нього вдома слідчим харківської прокуратури і відправлений до Харкова, де йому буде вручено підозру за підписом прокурора Харківської області в скоєнні злочину.

У партії "Об'єднання "Самопоміч"розцінюють затримання В.Марченка як тиск на політичну силу." Це переслідування заради демотивації і приниження, як політичної сили так і тих людей, які впродовж останніх трьох років відкрито і чесно борються проти олігархічного розкрадання міста Запоріжжя та Запорізької області", - сказав лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя затримання голови запорізької "Самопомочі".

"В.Марченко, який згідно з даними слідства разом з братом ... лобіювали свої фірми через зв'язки з екс-опоблоківцем, заступником мера Пустоваровим ... Я розумію емоції пана голови фракції у ВР: його люди затримані, а опоблоківець утік ... Не розумію лише - де тут політичні репресії?", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

22 грудня прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України) Марченко, його братові та директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами.

"Тільки в цьому році проведено більше 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер ні відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося тільки між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не надавалися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переводили фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку.

В результаті цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн.грн.

24 грудня 2017 року Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід заступнику глави Запорізької облради Владиславу Марченку і його братові Марку у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Прокуратура подала на них апеляцію.

Крім того, прокуратура направила до суду клопотання про відсторонення від займаної посади заступника голови Запорізької обласної ради.

28 грудня 2017 року підозру у цій справі було пред'явлено також А.Пустоварову.

У лютому 2018 року Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід братам Марченко у вигляді часткового домашнього арешту (з 23:00 до 6:00)

7 травня 2018 року апеляційний суд Харківської області задовольнив апеляційну скаргу адвокатів братів Марченко, і змінив запобіжний захід з часткового домашнього арешту на особисте зобов'язання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА