19:31 25.05.2018

Площу Революції троянд у Тбілісі мають намір перейменувати

2 хв читати
Площу Революції троянд у Тбілісі мають намір перейменувати

Сакребуло Тбілісі (міський законодавчий орган) у п'ятницю затвердив рішення про перейменування площі Революції троянд в площу Першої Демократичної республіки, повідомляють в п'ятницю грузинські ЗМІ.

На засіданні тбіліських законодавчих зборів не були присутні представники опозиції, які були проти перейменування площі.

В опозиційній партії "Європейська Грузія", яку заснували колишні соратники екс-президента країни Михайла Саакашвілі, що відкололися від колишньої правлячої партії "Єдиний національний рух" назвали ініціативу перейменування площі "дешевим політичним актом".

"Революція троянд - це не власність тільки однієї партії. Це день, коли грузинський народ не витримав образ, не витримав фальсифікацію його волі, вийшов на вулицю і взяв свою долю у власні руки, сказавши "ні" корупції та розваленій державі" , - заявив журналістам член тбіліського законодавчих зборів від "Європейської Грузії", колишній міністр культури країни Георгій Габашвілі.

Він назвав перейменування площі "повним ігноруванням вираження тієї волі в дні революції троянд, яку пам'ятає вся Грузія".

Раніше в сакребуло Тбілісі журналістам заявили, що ініціатива перейменування площі пов'язана зі 100-річчям від дня заснування першої демократичної республіки, яке відзначається в Грузії 26 травня.

Площа була відкрита в 1983 році і була названа площею Республіки, 3 грудня 2005 її перейменували в площу Революції троянд. Таке рішення було прийнято колишньою владою з нагоди заходів, пов'язаних з другою річницею перевороту в Грузії, який призвів до відставки з поста президента Едуарда Шеварднадзе. Тоді з площі прибрали пам'ятник грузинського царя Давида Агмашенебелі (Будівельнику), замість нього в 2011 році був встановлений гігантський велосипед з двома рулями з обох сторін. Проект скульптури розробив з ініціативи екс-президента Грузії Михаіла Саакашвілі відомий французький художник і архітектор Жан Дюпа.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА