12:08 26.05.2018

Вандал пошкодив картину Рєпіна "Іван Грозний і син його Іван" в "Третьяковці"

2 хв читати
Вандал пошкодив картину Рєпіна "Іван Грозний і син його Іван" в "Третьяковці"

Картині Іллі Рєпіна "Іван Грозний і син його Іван", також відомої як "Іван Грозний убиває свого сина", в Третьяковській галереї завдано серйозних пошкоджень, вона вилучена з постійної експозиції, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі музею в суботу.

Поліція затримала чоловіка, що пошкодив картину І.Рєпіна в "Третьяковці" – він металевим стовпчиком огорожі розбив скло картини і пошкодив полотно.

"Картині завдано серйозних пошкоджень. Полотно прорвано в трьох місцях в центральній частині роботи на фігурі царевича. Від падіння скла сильно постраждала авторська художня рама. На щастя, найцінніше – зображення облич та рук царя і царевича – не постраждали", – повідомили "Інтерфаксу" у ДТГ.

По закінченні первинних оперативно-слідчих заходів, реставратори музею провели невідкладні аварійні роботи. Було витягнуто уламки скла, проведено демонтаж картини і рами, після чого "роботу вилучили з постійної експозиції і перенесли в реставраційну майстерню музею".

Картина "Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року" (також відома під назвою "Іван Грозний вбиває свого сина") була написана І.Рєпіним у 1883-1885 роках.

Картину в 1885 році придбав засновник Третьяковської галереї московський купець Павло Михайлович Третьяков у автора з пересувної виставки.

Раніше, понад 100 років тому, на картину вже нападали. 16 січня 1913 року картина постраждала від трьох ударів ножем, що завдав двадцятидев'ятирічний іконописець, старообрядець, син великого меблевого фабриканта Абрам Балашов, після чого обличчя зображених художнику довелося відтворювати фактично заново. В реставрації брав участь і сам І.Рєпін, і опікувач Третьяковської галереї, художник І.Грабар.

Після замаху на картину в 1913 році вона перебуває під пильним наглядом реставраторів, а з 1927 року постійно зберігається під склом.

З моменту придбання картина "Іван Грозний і син його Іван..." постійно представлена в експозиції Третьяковської галереї і ніколи не їде на виставки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА