13:36 29.05.2018

Закон про ефективне управління в сфері авторського права спростить контроль правовласників за використанням їхніх творів - юрист

4 хв читати
Закон про ефективне управління в сфері авторського права спростить контроль правовласників за використанням їхніх творів - юрист

З ухваленням закону "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" правовласникам буде простіше контролювати правомірність використання власних творів, вважає юрист адвокатської компанії ПРАЙМ K.A.C. Group Ганна Кузнєцова.

Коментуючи ухвалення Верховною Радою цього закону 15 травня, юрист нагадала, що, відповідно до закону "Про авторське право і суміжні права", виключне право дозволяти або забороняти використання власних творів належить їхнім авторам або суб'єктам суміжних прав.

"Той факт, що це право закріплено на рівні закону, є гарантією того, що способи використання об'єктів інтелектуальної власності третіми особами відповідають інтересам авторів або суб'єктів суміжних прав, але на практиці такий похід, що передбачає деяку монополізацію розпорядження виключними правами, не завжди можна було реалізувати", - сказала вона.

За словами Г.Кузнєцова, зокрема, йдеться про те, що "часто авторам буває складно відстежити правомірність використання свого твору через те, що самі об'єкти авторського права можуть бути використані на територіях інших країн або територіально-адміністративних одиниць". Врегулювати такі ситуації надав можливість ухвалений 15 травня закон "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

Юрист зазначила, що цей закон закріпив норму, згідно з якою колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюється організаціями колективного управління (ОКУ). "Тепер правовласникам буде набагато простіше контролювати правомірність використання власних творів (об'єктів авторського права і суміжних прав). Цей закон позначиться на діяльності організацій колективного управління та їхніх правових взаємовідносинах з правовласниками і користувачами", - сказала вона.

Юрист зазначила, що законом "Про авторське право і суміжні права" діяльність ОКУ регулювалася частково, і до ухвалення закону від 15 травня взагалі будь-якими нормативно-правовими актами не визначалися такі адміністративні послуги, як видача, переоформлення, анулювання свідоцтва про облік організації колективного управління, видача, переоформлення та анулювання свідоцтва про визначення організації колективного управління уповноваженою організацією, а також не передбачалася можливість акредитації організації колективного управління.

"Законодавець усе-таки вирішив більш детально врегулювати і конкретизувати діяльність таких організацій як ОКУ в Україні, і цьому, звичайно, посприяв той факт, що наша країна взяла на себе зобов'язання з адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу", - сказала вона.

Юрист зазначила, що одним з механізмів реалізації закону "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" є те, що ним передбачено створення та функціонування електронної системи реєстрації та обліку авторських і суміжних прав.

Крім того, не менш важливим є те, що документом передбачено державний нагляд за діяльністю ОКУ шляхом аналізу поданих документів, проведення позапланових заходів державного нагляду, а також передбачена можливість застосування санкцій у вигляді попередження щодо ОКУ в тому випадку, якщо будуть виявлені порушення законодавства в їхній діяльності. Надалі, якщо попередження не буде прийнято організацією колективного управління до відома, то це може призвести до скасування реєстрації (і акредитації) організації-порушника в судовому порядку.

"Створення нового підходу до регулювання діяльності організацій колективного управління майновими правами на об'єкти авторського права і суміжних прав та викладення цього підходу в законі" Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав "- це значний крок вперед на шляху до вдосконалення правової охорони прав авторів і суб'єктів суміжних прав", - резюмувала Г. Кузнєцова.

Як повідомлялося, Верховна Рада 15 травня підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №7466, що встановлює правила роботи організацій колективного управління авторськими правами (ОКУ). Відповідно до закону, ОКУ є зареєстроване громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, що не має на меті отримання прибутку, засноване виключно правовласниками, діяльність якого спрямована на колективне управління майновими правами на об'єкти авторського права і (або) суміжних прав.

З 26 квітня для 155 видів українських товарів через порушення авторських прав в Україні було призупинено дію Генералізованої системи преференцій, що надає можливість безмитного ввезення на територію США понад 3,500 тис. видів товарів з України.

У Мінекономрозвитку наголоили, що зняття США обмежень значною мірою залежить від ухвалення Верховною Радою проекту закону №7466, відомого як законопроект "Про організації колективного управління", ухваленого в першому читанні 1 березня 2018 року і спрямованого на встановлення в Україні ефективної та прозорої системи колективного управління майновими правами в сфері авторського права і суміжних прав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА