17:12 29.05.2018

Більшість українців позитивно ставляться до ЗНО і вважають оцінки тестування справедливими

3 хв читати
Більшість українців позитивно ставляться до ЗНО і вважають оцінки тестування справедливими

В Україні за 10 років з часу впровадження в Україні зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) при вступі до вишів ставлення до нього значно покращилося, свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Так, згідно з дослідженням, у травні 2018 року на запитання "Чи підтримуєте ви впровадження ЗНО в Україні?" 52% респондентів відповіли "так" або "скоріше так" і лише 25% сказали "ні" або "скоріше ні", тоді як у травні 2008 року показник підтримки було зафіксовано на рівні 26%, а не підтримували ЗНО 40% опитаних.

Крім того, цього року підтримують ЗНО майже 75% тих, хто особисто складав ці тести.

У дослідженні зазначається, що чим молодші опитані й чим вищий рівень їхніх доходів та освіти, тим більше вони підтримують ідею впровадження ЗНО замість вступних іспитів.

Дещо вища підтримка спостерігається на заході України (66% підтримки) і серед тих, хто має досвід проходження ЗНО (особисто - 74% або їхні діти/онуки - 68%), нижча підтримка - на сході країни (42% підтримки) та серед тих, хто не має відповідного досвіду (44%).

Така ситуація спостерігається і щодо оцінок справедливості ЗНО: так, якщо 10 років тому лише 26% вірили, що ЗНО дає змогу більш справедливо оцінювати рівень знань абітурієнтів, то 2018 року кількість оптимістично налаштованих громадян становила вже 52%. У справедливість ЗНО набагато частіше вірять ті, хто складали такі іспити (70%), ніж ті, хто не мав такого досвіду (45%).

Також, згідно з опитуванням, 40% вірять, що вступ до вищих навчальних закладів можливий без корупції (це майже вдвічі більше порівняно з дослідженням 2008 року - 22%). Крім того, 46% вважають, що впровадження ЗНО сприяє боротьбі з корупцією під час вступу до вищих навчальних закладів (19% у 2008 році). Оптимістів більше серед молоді та людей середнього віку, забезпечених і з вищою освітою, жителів Заходу, а також тих, хто мав досвід проходження ЗНО та загалом його підтримує.

Майже половина опитаних (48%) вважають, що ЗНО створює рівні умови для вступу до вищих навчальних закладів для всіх, незалежно від матеріальних можливостей, тоді як 31% дотримуються протилежної думки, а кожен п'ятий не визначився щодо цього питання. Цікаво, що в рівні умови для всіх більше вірять люди із середнім і високим рівнем доходів, ніж малозабезпечені та бідні, а також більше молодь, ніж старше покоління. Крім того, 38% опитаних однозначно або швидше переконані, що впровадження ЗНО підвищило якість середньої та вищої освіти в Україні (дещо частіше так вважають ті, хто мав досвід проходження ЗНО), така сама кількість думають навпаки, чверть не визначилися.

При цьому цікаво, що 45% респондентів усе-таки не виключають, що фальсифікації результатів ЗНО можливі (26% не вірять у це, ще 30% не змогли відповісти). Скептиків більше було помічено серед жителів Заходу, чоловіків і тих, хто не підтримує ЗНО. Цікаво, що серед батьків рівень недовіри до ЗНО трохи вищий, ніж серед тих, хто особисто складав тести.

Протягом останніх 10 років 12% респондентів проходили тести ЗНО особисто, ще 20% заявили, що їх проходили їхні діти або онуки. Дві третини респондентів до 35 років мали досвід проходження цих тестів за останні 10 років.

Опитування проведено 3-8 травня 2018 року серед населення України віком від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами й типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Статистична похибка - не більше ніж 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА