13:45 30.05.2018

Парубій закликав Єрусалимського патріарха Феофіла III підтримати автокефалію Української православної церкви

2 хв читати
Парубій закликав Єрусалимського патріарха Феофіла III підтримати автокефалію Української православної церкви

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на зустрічі з патріархом Єрусалимським Феофілом III закликав його підтримати ініціативу Вселенського патріарха Варфоломія, якщо буде ухвалено рішення про надання томосу про автокефалію Української помісної православної церкви.

"Андрій Парубій закликав патріарха Феофіла III, у разі позитивного рішення з боку Константинопольської патріархії і надання Української помісної православної церкви томосу про автокефалію, підтримати ініціативу Святійшого патріарха Варфоломія", - повідомляє прес-служба апарату українського парламенту в середу.

Спікер під час зустрічі розповів про ситуацію в церковно-державних відносинах в Україні, поінформував про звернення Верховної Ради, президента України та єпископату Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної церкви до патріарха Константинопольського Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію Української помісної православної церкви.

Як наголошується в повідомленні, патріарх Феофіл III зазначив, що кожен православний народ має право на свою незалежну помісну церкву.

Як повідомлялося, 29-31 травня А.Парубій перебуває з офіційним візитом в Ізраїлі (Тель-Авів, Єрусалим).

17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні, а також вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії Української православної церкви.

Вселенському патріарху були також передані звернення від ієрархів українських православних церков про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні і постанову Верховної Ради про підтримку звернення президента України.

25 травня Священний Синод УПЦ (МП) прийняв звернення до духовенства та вірян, в якому, зокрема, сказано, що УПЦ (МП) досі не отримала від Константинопольського патріархату жодних офіційних повідомлень щодо початку обговорення питання про автокефалію Церкви в Україні. "Водночас нам відомо, що Помісні Православні Церкви світу також не отримували з Константинополя офіційних листів, що стосуються цього питання", - йдеться в документі.

Наприкінці травня архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) заявив, що томос про автокефалію Української православної церкви вже написано, але процес його рецепції (сприйняття) іншими Церквами може бути тривалим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА