15:05 30.05.2018

У рамках декомунізації в Україні перейменовано майже тисячу населених пунктів, демонтовано 2,5 тис. пам'яток - В'ятрович

1 хв читати
У рамках декомунізації в Україні перейменовано майже тисячу населених пунктів, демонтовано 2,5 тис. пам'яток - В'ятрович

 Україна практично повністю позбулася символів комуністичного минулого, заявляє керівник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

"Можна говорити, що в контексті позбавлення України від символів тоталітарного минулого роботу практично завершено. Практично - я так говорю через Київ, де дочі є пам'ятник Шорсу, на монументі Батьківщини-матері - російський герб, який давно треба прибрати, в Києві доссі точаться дискусії про окремі перейменування", - сказав він на брифінгу в середу в Києві.

За словами В.В'ятровича, масштаби робіт із декомунізації у країні "досить великі".

"Перейменовано 987 населених пунктів, 52 тис. топонімів у самих населених пунктах, демонтовано майже 2,5 тис. пам'яток, з них 1,5 тис. - це пам'ятники Леніну. За кількістю цих Ленінів на квадратний кілометр Україна була найбільш ленінізованою країною світу", - наголосив він.

Водночас керівник інституту зазначив, що "це лише початок, тому що головна декомунізація має відбуватися на ментальному рівні".

"І в цьому контексті одним з найважливіших законів був закон про відкриття архівів КДБ, який дозволив зрозуміти всім охочим - чим був комуністичний режим. На сьогодні головне завдання влади - створити умови для дискусій і для подальших досліджень", - вважає він.

В.В'ятрович також зазначив, що говорити про успішну декомунізації в Україні можна буде лише тоді, коли успішно завершаться всі реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо безпекової угоди

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА