19:13 30.05.2018

ТКГ обговорила припинення вогню і звільнення заручників

2 хв читати

Головними темами засідання Тристоронньої контактної групи, що відбулося у середу в Мінську, були питання безпеки, припинення вогню, деескалації ситуації на сході України, звільнення заручників і політв'язнів, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"Українська сторона і на ТКГ, і на безпековій та гуманітарній групах засудила ескалацію насильства, вбивство 15-річної Дарини Казeмірової і 12-річного Дмитра Мацуєв і запропонувала прийняти спільну заяву ТКГ, в якій засудити вбивство українських дітей, висловити співчуття жертвам збитого Боїнга МН17, засудити причетність РФ до цієї трагедії (визнану і зафіксовану міжнародною слідчою групою), негайно розблокувати звільнення політв'язнів Кремля і допустити, нарешті, МКЧХ до тюрем на окупованих територіях і у РФ", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу за підсумками засідання.

За її словами, представники РФ і в ТКГ, і в робочих групах категорично відмовилася від прийняття такої заяви, "тим же, фактично, визнавши причетність до трагедії Боїнгу і до підтримки бойовиків, до блокування процесу звільнення заручників і допуску міжнародних гуманітарних місій у тюрми".

"Українські представники в ТКГ дипломатичною мовою, заявили демарш у зв'язку з деструктивною позицією росіян і контрольованих ними бойовиків. У реальності - була важка, жорстка дискусія з вимогою негайно зупинити насильство і ескалацію. Зокрема ми категорично не сприймаємо позицію РФ про "прямі переговори" з "республіками". Війну на Донбасі і в Криму розв'язала РФ, з нею, а не маріонетками будемо говорити про відповідальність Москви за припинення насильства і виконання Мінських угод", - додала представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.

За словами І.Геращенко, вона та інші представники України в ТКГ знову порушили перед представникам РФ питання передання 23 засуджених росіян і звільнення ув'язнених в РФ українців до старту мундіалю. "Позиція росіян феєрична (дослівно): Росія - не учасник конфлікту, тому в Мінську не може обговорюватися тема визволення українців в російських в'язницях і росіян в українських", - додала вона.

Також, за словами парламентарія, українська сторона наполягає, щоб МКЧХ "негайно отримала доступ до в'язниць ОРДЛО і РФ, до українських політв'язнів". "Ми наполягали включити цю норму до заяви гуманітарної групи, але Росія категорично проти", - повідомила вона.

У зв'язку з цим І.Геращенко заявляє, що офіційно звернулася до координатора ОБСЄ в гуманітарній групі Томі Фришу з вимогою відвідати в'язниці на окупованих територіях і відвідати українських військових і цивільних осіб, які роками утримуються без права на листування, дзвінок, посилку, і має намір на цьому наполягати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту – СБУ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА