20:33 30.05.2018

Зайдік стурбований збільшенням кількості загиблих дітей у зоні конфлікту на Донбасі

2 хв читати
Зайдік стурбований збільшенням кількості загиблих дітей у зоні конфлікту на Донбасі

ОБСЄ відзначає в квітні-травні різке зростання кількості жертв серед дітей в зоні конфлікту на Донбасі, заявив спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Зайдік.

"Хочу звернути увагу, що за останні два місяці різко зросла кількість жертв серед цивільного населення, зокрема дітей. Це абсолютно неприпустимо, особливо напередодні шкільних канікул. Наполегливо закликаємо зробити все можливе для запобігання жертвам серед цивільного населення", - сказав М. Зайдік журналістам в середу в Мінську після засідання ТКГ.

Як повідомив раніше голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, з початку 2018 року на Донбасі спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували понад 100 тис. порушень режиму припинення вогню і 107 випадків загибелі мирних жителів.

"З січня поточного року СММ ОБСЄ зафіксувала понад 100 тис. Порушень припинення вогню після недовгої паузи в бойових діях, після чого вони відновилися", - сказав він на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН в минулий вівторок.

За словами Е.Апакана, СММ фіксують обстріли об'єктів цивільної інфраструктури і загибель мирних жителів.

"З початку року місія підтвердила загибель 107 мирних жителів, більшість з них загинули в результаті артобстрілу або підірвалися на мінах чи саморобних вибухових пристроях. Більшість випадків сталася в квітні-травні", - поінформував глава СММ ОБСЄ.

М.Зайдік в середу також висловив стурбованість збільшенням кількості порушень перемир'я в районі Донецької фільтрувальної станції. ОБСЄ закликає сторони конфлікту в повному відведення озброєнь в від лінії зіткнення, підкреслив він.

"Напруженою залишається ситуація навколо об'єктів цивільної інфраструктури. Під час останніх засідань було обговорено ситуацію навколо Донецької фільтрувальної станції. На жаль, незважаючи на гарантії сторін і посилене патрулювання спостерігачів, порушення режиму припинення вогню поблизу станції тривають", - сказав спецпредставник ОБСЄ.

Крім того, за словами, М.Зайдіка, в результаті порушень перемир'я страждає і інша цивільна інфраструктура.

"Хочу також згадати два недавніх інциденту: обстріл медичних установ в Донецьку і підрив автомоста в Луганській області. У зв'язку з цим гарантування безпеки цивільного населення в зоні конфлікту в центрі уваги сьогодні", - сказав він.

"Тим часом координатор підгрупи з безпеки від ОБСЄ підкреслив, що відведення важкого озброєння особливо в населених районах є ключовою передумовою для дотримання режиму припинення вогню в зоні конфлікту", - підкреслив М.Зайдік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА