07:57 31.05.2018

Парламент Казахстану закріпив довічне головування Назарбаєва в Раді безпеки

3 хв читати
Парламент Казахстану закріпив довічне головування Назарбаєва в Раді безпеки

Сенат парламенту Казахстану на пленарному засіданні в четвер прийняв закон "Про Раду безпеки Республіки Казахстан", передав кореспондент "Інтерфаксу".

"Встановлюється, що першому президенту Республіки Казахстан - Єлбаси в силу його історичної місії довічно належить право очолювати Раду Безпеки в якості голови", - йдеться у висновку комітету сенату з конституційного законодавства, судової системи і правоохоронних органів.

Як повідомлялося, проект закону "Про Раду безпеки" розроблений відповідно до статті 33 конституційного закону "Про президента".

"Проект закону визначає правовий статус, компетенцію та організацію діяльності Ради безпеки, таким чином, законопроектом пропонується визнати координуючим конституційним органом Рада безпеки", - сказав раніше міністр юстиції Марат Бекетаев на пленарному засіданні.

За словами міністра, проект закону складається з трьох розділів. Глава перша визначає правовий статус, основи діяльності, завдання та функції Радбезу. До завдань Ради безпеки відносяться розгляд основних напрямків держполітики в галузі національної безпеки, обороноздатності країни, також координація діяльності державних органів і організація в цих напрямках.

Разом з тим, розглядаються і інші завдання відповідно до законодавства, рішенням голови Ради безпеки.

"Глава друга закріплює склад Ради безпеки, повноваження її голови і членів, а також діяльність Ради безпеки. Таким чином, пропонується закріпити такі повноваження: здійснення керівництва діяльністю Ради безпеки, скликання засідань і оперативних засідань ради, затвердження положення про Раду безпеки, а також здійснення інших повноважень, передбачених законодавством. Інформаційно-аналітичне та організаційне забезпечення діяльності СБ здійснює апарат РБ, який підпорядкований і підзвітний голові РБ", - відзначав Бекетаев.

Третя глава регулює питання фінансування діяльності РБ і апарату РБ, а також порядок введення в дію закону.

"Даний проект закону спрямований на приведення законодавчих актів у відповідність з основним проектом закону про Радбез. Законопроектом передбачено, що поправки, передбачувані до Бюджетного кодексу, які не поширюють на апарат Радбезу вимоги з розробки стратегічних планів. Поряд з цим, поправки до законів про нацбезпеку і правових актів спрямовані на приведення у відповідність до положень основного проекту закону, а також зі ст. 33 Конституційного закону про президента", - зазначав міністр.

Рада безпеки створена в 1991 році як консультативно-дорадчий орган, утворений Президентом країни для вироблення рішень щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки, збереження державного суверенітету, незалежності і територіальної цілісності республіки, підтримки соціально-політичної стабільності в країні, захисту конституційних прав і свобод громадян .

Головою Ради безпеки Казахстану є президент країни Нурсултан Назарбаєв. У кінці 2017 року Н.Назарбаєв був наділений правом довічно очолювати Раду безпеки країни. У проекті нового закону, розміщеному на сайті парламенту Казахстану, ця норма є.

Як пояснював журналістам міністр юстиції, зазначена норма вступила в силу ще минулого року.

"Ця норма (щодо права Назарбаєва довічно очолювати Радбез країни - ІФ-К) вступила в силу в минулому році. (...) Вона відображена в законі "Про першого президента", - сказав Бекетаев.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА