07:42 01.06.2018

Розгляд апеляції у справі антимайданівця "Топаза" перенесений на 12 липня

4 хв читати
Розгляд апеляції у справі антимайданівця "Топаза" перенесений на 12 липня

Апеляційний суд Харківської області відклав на 12 липня розгляд апеляційних скарг на вирок, винесений Київським райсудом міста антимайданівцю Гнату Кромському, відомому на прізвисько "Топаз".

"Відклали на 12 липня, оскільки прокурор наполіг, щоб (апеляції - ІФ) розглядали за моєї особистої участі. Сьогодні мене підміняв (адвокат - ІФ) Горшколепов, оскільки у мене засідання у Верховному Суді було на цю ж годину", - сказав кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна адвокат Г.Кромського Олександр Шадрін.

Як повідомлялося, 30 січня 2018 року Київський райсуд Харкова визнав Г.Кромського винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1. ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.1 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України та засудив його до 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на правах власності майна.

Суд також вказав, що частина попереднього ув'язнення (з 28 березня до 29 березня 2014 р, з 26 квітня до 12 вересня 2014 року, з 17 грудня 2014 р до 20 червня 2017р.) має бути зарахована в строк відбування покарання з розрахунку день за два. Після 20 червня 2017р. попереднє ув'язнення зараховується в строк відбування покарання з розрахунку один до одного. Таким чином, відповідно до вироку Г.Кромському треба провести у в'язниці ще близько двох років.

Прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою посилити покарання. Захист також оскаржив вирок суду першої інстанції, вимагаючи скасувати його і направити справу на новий розгляд.

Харків'янин Г.Кромський був учасником охорони антимайдану в Маріїнському парку в Києві. Став відомий за позивним "Топаз" після появи в мережі Інтернет відео, знятого в таборі "антимайдану". Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів волає про допомогу до супроводжуючого його Г.Кромського: "Топаз, дай команду!".

Г.Кромський був затриманий 28 березня 2014 р. у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня.

29 березня 2014 року Ленінський райсуд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

7 квітня 2014 р Г.Кромський втік з-під домашнього арешту.

25 квітня співробітники Служби безпеки України затримали Г.Кромського під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews.

26 квітня 2014 року Київський райсуд Харкова ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави до 28 травня. Пізніше терміни утримання під вартою неодноразово продовжувалися.

9 вересня 2014 року в Київському райсуді Харкова відбулося попереднє слухання у справі щодо Г.Кромського, якого обвинувачують за ч.1,2 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) та ч .2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України. Суд відмовився пом'якшувати запобіжний захід обвинуваченому і продовжив арешт ще на 60 днів.

12 вересня 2014 року Київський райсуд Харкова змінив Г.Кромському запобіжний захід на особисте зобов'язання і повернув обвинувальний акт до прокуратури.

3 жовтня 2014 р обвинувальний акт щодо Г.Кромського був повторно направлений в Київський райсуд Харкова.

18 грудня 2014 р Київський райсуд Харкова за клопотанням прокуратури змінив запобіжний захід щодо Г.Кромського на утримання під вартою без можливості внесення застави.

Під час дебатів 25 січня 2018 р. прокуратура вимагала визнати Г.Кромського винним в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч.1 ст.110 КК), участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 28 ч.1, 2 ст.294 КК) і незаконне заволодіння автомобілем Mazda-6 (ч.2 ст. 28 ч.2 ст.289 КК) і призначити йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними слідства, Г.Кромськой був організатором захоплення приміщення Харківської обласної державної адміністрації 1 березня 2014р, учасником побиття євромайданівців, яких після захоплення ХОДА змусили пройти через т.зв. коридор ганьби, а також організатором масових заворушень зі стріляниною 14 березня 2014 р. на вул.Римарська, під час яких загинуло двоє людей.

Обвинувачений і захист просили винести виправдувальний вирок, стверджуючи, що за ч.1 ст.110 КК відсутній склад злочину, а за іншими статтям звинувачення недоведені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА