12:53 01.06.2018

Мати Кольченка заявляє, що її сина змушують прийняти російське громадянство

2 хв читати
Мати Кольченка заявляє, що її сина змушують прийняти російське громадянство

Кримчанина Олександра Кольченка, який 31 травня оголосив голодовку в російській виправній колонії, змушують прийняти російське громадянство і шантажують батьками, які залишилися в анексованому Криму, повідомляє "Радіо Свобода" в п'ятницю з посиланням на слова матері О.Кольченка Лариси Кольченко.

"Змушують прийняти російське громадянство. Спочатку розмова починається з того, "як погано в Україні і як добре в Росії", потім починається відкритий шантаж, розповідають про те, що "в тебе батьки в Криму залишилися", що треба б якось прийняти громадянство... А потім у відкриту хочуть, щоб він підписав паспорт", - розповіла Л.Кольченко виданню.

На її думку, розраховують на те, що, коли О.Кольченко прийме громадянство РФ, Україна ніяк не зможе вплинути на його звільнення.

Як повідомлялося, в серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) засудив українського режисера Олега Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у створенні на території півострова терористичного співтовариства . У тій же справі О.Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі. Верховний суд РФ відмовив в розгляді касаційної скарги на вирок.

На початку травня 2016 року засуджені заповнили документи для передачі в Україну для відбування покарання, але РФ відмовилася передати О.Сенцова і О.Кольченка для відбування покарання на батьківщину в зв'язку з тим, що вони нібито отримали російське громадянство.

31 травня 2018 року О.Кольченко оголосив голодовку з вимогою звільнити О.Сенцова.

У МЗС підкреслюють, що О.Сенцов і О.Кольченко під час судових засідань зробили офіційні заяви, що вони ніколи не зверталися і не планують звертатися до російських органів з метою оформлення російського громадянства, оскільки є громадянами України, але РФ не визнає їхнього українського громадянства. А дії РФ щодо поширення свого громадянства на громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, є грубим порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права і зобов'язань РФ як держави-окупанта, що випливають з ст.45 Гаазької Конвенції 1907 і ст.47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА