13:34 01.06.2018

До КС передали подання 45 нардепів про неконституційність призначення Денісової омбудсменом

2 хв читати
До КС передали подання 45 нардепів про неконституційність призначення Денісової омбудсменом

Народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Мустафа Найєм передав до Конституційного суду подання 45 парламентарів щодо невідповідності Конституції України змінам до регламенту Верховної Ради стосовно процедури обрання омбудсмена, а також неконституційності призначення на цю посаду Людмили Денісової.

"Офіційно зареєстрували в Конституційному суді подання 45 народних депутатів про порушення у призначенні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини", - написав М.Найєм на своїй сторінці в Facebook в п'ятницю.

За його словами, ініціатори подання наполягають, щоб воно було розглянуто в стислі терміни.

У поданні, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", описані порушення, які супроводжували зміну процедури обрання омбудсмена.

У ньому сказано, що законом про КС Верховна Рада внесла зміни до ст.208 регламенту, які передбачають призначення на посаду та звільнення уповноваженого з прав людини відкритим голосуванням замість таємного. Профільний закон про уповноваженого передбачає призначення омбудсмена за процедурою таємного голосування бюлетенями. В результаті цього виникла суперечність двох взаємовиключних норм однакової сили.

Нардепи вказують на те, що закон про КС, згідно з регламентом, не міг бути проголосований в цілому, оскільки в ньому виникли суперечності, які не дозволять застосовувати його норми після набуття чинності.

Вони також зазначають, що голова парламенту проігнорував заяву з відповідними зауваженнями нардепа, підписавши ухвалений закон з порушенням термінів. Крім того, згідно з поданням, парламент порушив процедуру під час обирання омбудсмена, зокрема, мова йде про закінчення термінів для призначення висунутих кандидатур.

"Вищевказані порушення мали системний характер і суттєво вплинули на остаточні результати прийняття постанови (про обрання уповноваженого - ІФ)", - сказано в документі.

Нардепи вказують, що зміна в регламенті Верховної Ради процедури обрання омбудсмена і призначення уповноваженого суперечать ч.2 ст.6, ч.1 ст.8, ч.2 ст.19, ч.3 ст.55, ч.1 ст.89 Конституції України.

Як повідомлялося, 15 березня 2018 року Верховна Рада призначила народного депутата з фракції "Народний фронт" Людмилу Денісову уповноваженою з прав людини.

Термін повноважень її попередниці Валерії Лутковської закінчився 27 квітня 2017 року. Серед претендентів на посаду, крім Л.Денісової, претендували Сергій Алексєєв (фракція "Блок Петра Порошенка"), Андрій Мамалига (адвокат, правозахисник, громадський діяч).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА