19:49 02.06.2018

Президент Польщі доручив побудувати в країні найбільший аеропорт Європи

2 хв читати
Президент Польщі доручив побудувати в країні найбільший аеропорт Європи

Президент Польщі Анджей Дуда підписав розпорядження про будівництво Центрального комунікаційного аеропорту (CPK), розрахованого на пасажирооборот у 100 млн пасажирів на рік, пише Polsat. У разі досягнення цього показника польський аеропорт може стати другим у світі і першим в Європі за завантаженістю.

Місцем будівництва нового аеропорту визначено населений пункт Ґміна Станіславув, розташований між столицею країни Варшавою і містом Лодзь. Площа комплексу повинна скласти близько 3 тис. га. Будівництво аеропорту розраховане на вісім років. Після завершення першого етапу будівництва до ладу буде введена інфраструктура, розрахована на обслуговування 45 млн пасажирів на рік. По завершенні будівництва загальний пасажиропотік може досягти 100 млн чоловік. Аеропорт буде об'єднаний в загальний транспортний хаб із залізничним вокзалом.

За оцінкою Міжнародної ради аеропортів (Airports Council International, ACI) за 2017 рік, нині найбільш завантаженим аеропортом світу є аеропорт Хартсфілд-Джексон в американській Атланті. За минулий рік пасажиропотік у Хартсфілд-Джексона склав 103,9 млн пасажирів. Він виявився єдиним аеропортом у світі, що переступив позначку в 100 млн пасажирів. На другому місці опинився пекінський аеропорт з 95,7 млн ​​пасажирів. При цьому європейські аеропорти не займають перших рядків у рейтингу: найбільший аеропорт Європи, лондонський Хітроу, у 2017 році обслужив 78 млн пасажирів і посів шосте місце. Таким чином, в разі досягнення розрахованого рівня пасажиропотоку новий польський аеропорт здатний стати найбільшим в Європі.

Після запуску Центрального аеропорту з експлуатації повинен бути виведений варшавский аеропорт імені Фредеріка Шопена, відкритий в 1934 році. Рішення про будівництво нового транспортного хабу в Польщі має своїх противників. Так, проти проекту виступає екс-міністр адміністрації і впровадження цифрових технологій Рафал Трзасковські, висунутий на пост мера Варшави партією "Громадянська платформа". За його словами, будівництво Центрального аеропорту виглядає як ознака "гігантоманії" влади країни. Крім того, він висловив сумнів у тому, що аеропорт зможе виявитися успішним з урахуванням конкуренції з аеропортом Берліна. "Центральний комунікаційний аеропорт - це гігантоманія прем'єр-міністра Моравецького, який пропонує побудувати аеропорт посеред ніде", - прокоментував він заявлений план.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА