20:34 02.06.2018

Столтенберг відмовив Ізраїлю у захисті в разі війни з Іраном

2 хв читати
Столтенберг відмовив Ізраїлю у захисті в разі війни з Іраном

У разі війни Ірану з Ізраїлем НАТО не гарантуватиме захист Тель-Авіва. Про це в інтерв'ю журналу Spiegel заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

Столтенберг підкреслив, що НАТО підтримує партнерські відносини з Ізраїлем. Однак Північноатлантичний договір має на увазі гарантії безпеки лише членам військово-політичного блоку, нагадав генсек організації. "Ізраїль є нашим партнером, але не є членом НАТО. Гарантії безпеки за статтею 5 (Північноатлантичного договору) не поширюються на Ізраїль", - заявив він.

Столтенберг особливо підкреслив, що НАТО не бере участі в процесі врегулювання на Близькому Сході і військових конфліктах в регіоні. "Це не наша робота", - пояснив він. Крім того, генсек альянсу визнав, що серед членів організації присутні розбіжності щодо майбутньої ядерної угоди з Іраном. Проте всі партнери по НАТО "однаково занепокоєні ракетною програмою Ірану і його діяльністю, такою як підтримка терористичних груп, що веде до нестабільності в регіоні", заявив Столтенберг.

Стаття 5 договору про створення НАТО, підписаного в 1949 році, присвячена колективному захисту членів альянсу. Згідно з цим положенням "збройний напад на одного або кількох членів НАТО в Європі або Північній Америці вважається нападом на них усіх". Таким чином, атака на одного з членів НАТО має на увазі початок війни з усіма членами організації.

Фактично стаття 5 договору вперше була введена в дію лише 11 вересня 2001 року, більш ніж через 50 років після підписання. Після атаки терористів на Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку, було прийнято рішення про колективну відповідь членів НАТО на напад на США. Відповідно до договору країни НАТО взяли участь в низці американських операцій, спрямованих проти терористичних структур, в тому числі і військової операції в Афганістані.

Конфронтація Ізраїлю з Іраном пов'язана з ракетно-ядерною програмою Тегерана і участю іранських військових у конфлікті в Сирії. Ізраїль неодноразово заявляв про нанесення ударів по позиціях іранських військових на сирійській території. У травні Тель-Авів звинуватив іранських військових в ракетному обстрілі ізраїльських військ на Голанських висотах, після чого по території Сирії було завдано удару ізраїльських ВПС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА