07:51 03.06.2018

Другий тур виборів мера Кишинева відбудеться в неділю

3 хв читати
Другий тур виборів мера Кишинева відбудеться в неділю

У неділю відбудеться другий тур виборів мера Кишинева. Як повідомили кореспонденту "Інтерфаксу" в Центральній виборчій комісії, для проведення виборів у Кишиневі з 7.00 до 21.00 буде відкрито 306 виборчих дільниць. 

За мандат мера Кишинева борються представники лівої і правої опозиції - лідер фракції Партії соціалістів у муніципальній раді Кишинева Іван Чебан та голова проєвропейської партії "Платформа DA" Андрій Нестасе. У першому турі виборів, який відбувся 20 травня, І.Чебан набрав 40,97% голосів виборців, а А.Нестасе - 32,12%. Решта вісім кандидатів значно відстали від основних двох конкурентів.

Кандидат від правлячої в Молдавії Демократичної партії Сільвія Раду, якій пророкували перемогу на виборах, зайняла лише третє місце, набравши менше 18% голосів виборців. Цей результат місцеві експерти розцінили як "нищівну поразку влади".

Іон Чебан представляє Партію соціалістів, яка виступає за зближення з Росією та інтеграцію до Євразійського Економічного союзу. На підтримку його кандидатури неодноразово виступав президент Молдавії Ігор Додон. Однак під час виборчої кампанії І.Чебан пішов від теми геополітики та робив акцент на вирішенні проблем Кишинева. Він заявив також, що в разі перемоги на виборах мера Кишинева призупинить своє членство в Партії соціалістів і не буде займатися політикою.

Андрій Нестасе у виборчій кампанії робив акцент на політиці. Він не приховує, що розглядає пост мера як трамплін для подальшої політичної боротьби. Він заявив, що буде і далі боротися з головним молдавським олігархом - лідером Демократичної партії Владом Плахотнюком (заочно арештований Басманним судом Москви за обвинуваченням у замаху на вбивство - ІФ), який "захопив всі державні установи".

Експерти розглядають шанси двох кандидатів як рівні. На їхню думку, підсумки виборів будуть залежати від активності електорату. При цьому у А.Нестасе з'являться шанси на перемогу при більш високій активності виборців, так як його електорат у першому турі був недостатньо активний.

Для проведення виборів у неділю віддруковано 634 547 бюлетенів для голосування, в тому числі 408 080 румунською мовою і 226 467- російською.

У першому турі виборів видрукувано на 100 тисяч бюлетенів більше - 752 460 бюлетенів. У другому турі було вирішено надрукувати менше, так як активність 20 травня була низькою. У виборах брали участь трохи більше 225 тис. виборців, що становить 35,42% від загальної кількості зареєстрованих виборців - 632 079 чоловік.

На відміну від першого туру, у другому турі місцевих виборів немає мінімальної явки виборців для визнання виборів такими, що відбулися. Вибори відбудуться незалежно від кількості виборців, які взяли в них участь. Для спостереження за перебігом голосування ЦВК акредитувала понад 800 осіб, в тому числі - понад 50 зарубіжних спостерігачів. Результати виборів стануть відомі в неділю ввечері протягом двох годин після закриття виборчих дільниць.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА