11:32 05.06.2018

"Українська біржа" просить Порошенка ослабити санкції в частині використання підсанкційного ПЗ

2 хв читати
"Українська біржа" просить Порошенка ослабити санкції в частині використання підсанкційного ПЗ

Фондовий майданчик "Українська біржа" (УБ, Київ) звернувся до президента Петра Порошенка з проханням скасувати або відтермінувати на рік санкції в частині використання біржових торговельних систем, вироблених ПАТ "Московська біржа ММВБ-РТС" (МБ, РФ).

Біржа в повідомленні на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначає, що заборона на використання торговельної системи "ПЗ Plaza" і "ПЗ Forts" фактично діє проти українських суб'єктів господарювання, а не об'єкта санкцій.

Крім того, УБ повідомила про затвердження біржовою радою рішення оголосити публічний міжнародний тендер на купівлю нової торговельно-клірингової системи.

Біржова рада також вирішила ініціювати проект створення дочірньої товарної біржі.

Як повідомлялося, "Московську біржу" включено до оновленого списку юридичних осіб, до яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Окрім блокування активів та обмеження торговельних операцій, вони передбачають також заборону передачі технологій і прав інтелектуальної власності, заборону українським компаніям використовувати у своїй діяльності електронні торговельні системи "ПЗ Plaza" і "ПЗ Forts".

Серед введених обмежень для МБ - обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

Санкції запроваджено терміном на три роки.

"Московська біржа" раніше володіла великими частками у двох із трьох провідних українських фондових біржах - ПФТС і "Українська біржа", а програмне забезпечення (ПЗ) "МосБіржі" було основою для ПЗ УБ.

"Московська біржа" в 2016 році вийшла з капіталу українських бірж, однак представники регулятора - Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку України - висловлювали побоювання, що ПЗ українських майданчиків, як і раніше, залежить від "МосБіржі".

У прес-службі ПФТС агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що біржа використовує програмне забезпечення торговельної системи X-STREAM. "Власником виключних прав на програмне забезпечення X-STREAM є OMX Technology (заснована в Стокгольмі, Швеція), яка нині є дочірньою компанією міжнародного біржового холдингу NASDAQ OMX, головний офіс якого розташований у Нью-Йорк, США", - наголосили в ПФТС.

"Українська біржа", у свою чергу, відклала плани щодо запуску нових ф'ючерсних контрактів до ухвалення остаточного рішення із заміни ПЗ. Біржа також нагадала, що на початку 2018 року вона ініціювала та планово реалізує внутрішній проект щодо заміни ПЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА