12:14 05.06.2018

Суд щодо держзради Януковича продовжиться 6 червня

3 хв читати
Суд щодо держзради Януковича продовжиться 6 червня

Оболонський суд планує завершити допит свідків сторони захисту у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича 20 липня.

На засіданні у вівторок суд визначив порядок засідань на найближчі кілька тижнів з урахуванням інформації від адвокатів про забезпечення участі в процесі свідків захисту, а також графіка відряджень і відпусток.

6 червня суд планує допитати військовослужбовця Військово-Морських сил України Андрія Рапопорта, який під час втечі В.Януковича до Росії проходив службу в Севастополі.

8 червня суд має намір допитати колишнього охоронця В.Януковича з УДО Володимира Павленка.

Також захисники екс-президента зазначила, що двоє інших колишніх охоронців В.Януковича Костянтин Кобзар та Сергій Бернацький готові надати свідчення суду в другій половині червня.

За словами адвокатів, екс-прем'єр-міністр України Микола Азаров, екс-глава МВС Віталій Захарченко, екс-глава СБУ Олександр Якименко ще визначаються з тим, чи готові вони надати свідчення не в режимі міжнародно-правової допомоги з території РФ, а в режимі відеоконференції з Криму.

Ще адвокат Віталій Сердюк попросив суд врахувати свою відсутність в Україні з 14 по 20 червня. "Син представляє Україну на міжнародному турнірі з футболу. Йому вісім років, і мені треба з ним їхати", - зазначив він.

Крім того, В.Сердюк повідомив суду, що з 2 по 13 липня в адвокатів В.Януковича запланована щорічна відпустка.

У свою чергу прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко закликав суд не "підлаштовуватися під сторону захисту". "Сторона захисту не виконує своїх обов'язків, не приводить свідків, а лише їздить у відпустки. Я прошу, щоб захист підлаштовувався під суд", - наголосив він.

У відповідь на це головуючий суддя Владислав Дев’ятко заявив, що суд "ні під кого не підлаштовується", а лише виконує свій обов'язок, щоб забезпечити право стороні обвинувачення підтримати і довести провину обвинуваченого, а стороні захисту - спростувати або довести меншу провину особи, яку притягують до кримінальної відповідальності.

Суд визначив, що подальші засідання у справі про держзраду В.Януковича відбудуться 22 червня, 26 і 27 червня, а потім із 16 по 20 липня.

"Але, шановна стороно захисту, це вже остаточні дати. Тому що ви бачите, що прокуратура вже звинувачує суд, що ми під когось підлаштовуємося. Це не так, ми лише забезпечуємо право обвинувачуваного Віктора Януковича допитати свідків захисту. Тому я переконливо вас прошу почути суд, і з 16 по 20 липня - це дати для остаточного допиту свідків", - зазначив суддя В.Дев’ятко.

Він також закликав сторону захисту визначитися до наступного засідання, скільки часу знадобиться адвокатам після 20 липня для підготовки до судових дебатів.

Як повідомлялося, 19 квітня суд вже приймав рішення розпочати судові дебати у справі про держзраду В.Януковича. Адвокати екс-президента тоді заявили протест і покинули залу засідань. Після цього суд переніс засідання на 3 травня і зазначив, що в разі нез'явлення захисників В.Януковича вирішуватиметься питання про заміну їх на державних адвокатів.

Проте 3 травня Оболонський суд вирішив відновити допит свідків захисту екс-президента В.Януковича, які раніше були заявлені його адвокатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА