13:38 05.06.2018

Климпуш-Цинцадзе сподівається на розблокування Угорщиною проведення засідання комісії Україна-НАТО на високому рівні

2 хв читати
Климпуш-Цинцадзе сподівається на розблокування Угорщиною проведення засідання комісії Україна-НАТО на високому рівні

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе розраховує, що Угорщина розблокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів.

"Сьогодні ми чекаємо на участь представників угорської національної меншини в консультаціях із Міністерством освіти і науки України, як було домовлено між двома міністрами закордонних справ у Нью-Йорку. І я сподіваюся, що цей діалог дасть потенційну можливість для розблокування процесу, зокрема для відкриття можливості щодо розблокування Угорщиною проведення засідання комісії Україна-НАТО на високому рівні та найвищому зокрема", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Водночас І.Климпуш-Цинцадзе наголосила, що до цього моменту представники угорської меншини відмовлялися від проведення такого діалогу. Тому, на її думку, заплановані консультації є хорошим сигналом.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії та розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

Засідання комісії Україна-НАТО, яке мало відбутися 14 або 15 лютого під час зустрічі міністрів оборони всіх країн-членів Альянсу, було заблоковано Угорщиною, яка застосувала право вето.

У квітні Угорщина вкотре заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА