16:57 05.06.2018

Фріз наголошує на доцільності закріплення в Конституції євроінтеграційного та євроатлантичного курсів України

2 хв читати
Фріз наголошує на доцільності закріплення в Конституції євроінтеграційного та євроатлантичного курсів України

Закріплення в преамбулі Конституції України євроінтеграційного та євроатлантичного курсів країни гарантує неможливість реваншу з боку проросійських політичних сил, вважає глава постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз (фракція "Блок Петра Порошенка").

"Це дає нам шанс розраховувати на те, що жодних спроб реваншу, які можуть розпочатися в рік турбулентності - в рік виборчих кампаній-2019, не буде", - сказала І.Фріз під час презентації видання "NATO: Український вибір" у вівторок у Києві.

Вона зазначила, що внесення таких змін до Основного закону не дозволить Україні зійти з євроатлантичного та європейського курсу, й жодні реваншистські сили в Україні не зможуть використовувати НАТО як тему роз’єднання, зокрема й під час виборчих кампаній у 2019 році.

За словами І.Фріз, якщо президент України Петро Порошенко внесе відповідні пропозиції до Верховної Ради до парламентських канікул (середини липня), то народні депутати зможуть їх підтримати мінімум 226 голосами та направити до Конституційного суду для отримання роз'яснень - чи відповідають вони Основному закону.

"І Конституційний суд, найімовірніше, міг би дати своє тлумачення восени. Якщо це відбудеться восени, то на наступній сесії можна було б розглянути це питання й ухвалити (конституційною більшістю 300 голосами - ІФ)", - розповіла І.Фріз.

Вона зазначила, що за останні роки, особливо після анексії Росією Криму, українці змінили своє ставлення до НАТО.

І.Фріз нагадала, що, згідно з результатами соціологічних досліджень, 36% громадян України визнають, що недостатньо поінформовані про НАТО, 16% не поінформовані взагалі.

"За минулий рік команда проекту "Україна-Солідарність-НАТО" провела серію регіональних семінарів із висвітлення засад діяльності НАТО, напрямів роботи, прийняття рішень в альянсі. Під час них ми побачили, що навіть незважаючи на домінуючу підтримку вступу України до НАТО, є перелік постійних запитань, на які люди шукають відповіді", - зазначила депутат.

За її словами, саме тому вирішили зробити перший крок і створити книгу за принципом запитання-відповідь, "що дає можливість читати її з будь-якого місця".

Книга складається з шести розділів: сутність НАТО, вступ до альянсу, вартість членства, організація роботи й ухвалення рішень, військовий потенціал НАТО, діяльність НАТО.

І.Фріз повідомила, що видання дає відповіді на 42 актуальні запитання.

"Це відповіді на запитання, які спираються на юридичну базу НАТО, історичні факти, заяви конкретних політиків, країн, членів і керівників альянсу, цифри та офіційні статистичні показники. Сподіваюся, що знайомство з інформацією, яка міститься в книзі, дасть можливість по-новому побачити НАТО: за межами міфів і ворожої пропаганди", - зазначила І.Фріз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА