21:12 06.06.2018

Рахункова палата передала дисциплінарній комісії повний аудіозапис засідання, присвяченого лікуванню за кордоном

3 хв читати
Рахункова палата передала дисциплінарній комісії повний аудіозапис засідання, присвяченого лікуванню за кордоном

Рахункова палата України передала дисциплінарній комісії, створеній для розгляду висловлювань заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського про лікування онкохворих українських громадян за кордоном, повний аудіозапис засідання, присвяченого реалізації програми лікування за кордоном, на якому був присутній заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

Як повідомляє прес-служба Рахункової палати з посиланням на главу палати Валерія Пацкана, найближчим часом на сайті відомства буде оприлюднено стенограму засідання, що відбулося 15 травня, на якому було заслухано звіт про ефективність використання бюджетних коштів, виділених для лікування онкохворих громадян України за кордоном

"Звіт, зокрема виступ заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського, переданий Національному агентству України з питань державної служби. Найближчим часом на сайті Рахункової палати буде оприлюднена стенограма засідання", - повідомляє Рахункова палата.

В.Пацкан зазначив, що нині аудіозапис усього засідання, зокрема виступ О.Лінчевського, передано Костянтину Ващенку (главі Нацагентства з держслужби - ІФ) для обробки".

"Розшифровка запису триває. Матеріалу дуже багато. Думаю, найближчим часом ми надамо розшифровку цілого засідання", - підкреслив глава Рахункової палати.

В.Пацкан нагадав, що з понад 500 млн грн бюджетних коштів, виділених на програму лікування громадян України за кордоном, 286 млн грн, згідно з висновком аудиторів Рахункової палати, були використані неефективно, ще 24 млн грн - використані з порушенням законодавства, близько 200 млн грн за 2016-2017 роки залишилися невикористаними.

Свій звіт Рахункова палата має намір направити в НАБУ і Національну поліцію.

Як повідомлялося, Комісія з питань вищого корпусу державної служби 7 червня розгляне дисциплінарне провадження щодо заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих українських громадян за кордоном.

4 травня в Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про звернення до Кабінету Міністрів з пропозицією звільнити з посади заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського. Ініціатором документа (№8425) виступив нардеп Сергій Каплін (фракція "Блок Петра Порошенка"). Раніше того ж дня деякі парламентські фракції заявили про неприпустимість заяв О.Лінчевського щодо лікування онкохворих за кордоном і зажадали його відставки. Мова, зокрема, йшла про деякі фрази зі стенограми його відповідей на питання щодо ефективності програми лікування українських громадян за кордоном під час представлення звіту Рахункової палати про результати аудиту цієї програми за 2016-2017 рр.

"Що стосується неефективності і неекономного використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективністю цієї програми є нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, які потребують трансплантації кісткового мозку, закінчуються смертю. Рано чи пізно, але ми (реалізуючи програму лікування за кордоном - ІФ) даємо людині пожити ще трохи, пожити довше", - сказав О.Лінчевський.

Пізніше О.Лінчевський заявив про спотворення в ЗМІ і соцмережах його зауважень з приводу ефективності програми лікування українських громадян за кордоном і підкреслив, що його слова були вирвані з контексту. За його словами, одним із закидів МОЗ з боку Рахункової палати було неефективне використання коштів: 25% пацієнтів, що відправляються на лікування за кордон, згодом помирають. "Наша позиція... незалежно від біології захворювання, від тяжкості захворювання, навіть якщо запропоноване лікування може лише полегшити захворювання або продовжити життя, навіть якщо біологічно це неможливо, необхідно використовувати всі шанси, кожну найменшу надію", - уточнив заступник міністра.

Глава Рахункової палати Валерій Пацкан завив про намір опублікувати повну стенограму і аудіозапис усього засідання палати.

В.Гройсман доручив почати дисциплінарне провадження стосовно заступника міністра охорони здоров'я О.Лінчевського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА