15:31 07.06.2018

ВККСУ ефективно виконала роботу з формування Верховного Суду - Рада Європи

2 хв читати
ВККСУ ефективно виконала роботу з формування Верховного Суду - Рада Європи

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) ефективно виконала роботу з обрання суддів нового Верховного Суду, вважає спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя.

"Всі уважно спостерігали за цим процесом - як в Україні, так і за її межами, за роботою ВККСУ, яка розглядала кандидатури до складу Верховного Суду. Комісія ввела досконалу процедуру відповідно до закону з метою обрання суддів до складу Верховного Суду, засновану на високому рівні професійної компетентності і доброчесності. Стежачи за роботою нового Верховного Суду, я вважаю, що ВККСУ виконала це завдання ефективно і успішно", - сказав він в інтерв'ю агентству" Інтерфакс-Україна ".

При цьому Р.Брійя зазначив, що поточними викликами ВККСУ є кваліфікаційне оцінювання всіх суддів України, конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, другий конкурс у Верховний Суд і переведення суддів новостворених судів.

"Це є серйозним викликом, і я переконаний, що комісія буде продовжувати виконувати ці дуже непрості завдання професійно і ефективно", - сказав він.

При цьому, коментуючи індикатори успіху судової реформи в Україні, Р.Брійя зазначив, зокрема, скорочення кількості звернень до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти України може свідчити про прогрес в судовій реформі.

"Короткострокові показники досягнутого прогресу - зростання кількості рішень ЄСПЛ, які виконуються Україною, а також зменшення кількості звернень до ЄСПЛ проти України. Довгостроковий показник - це збільшення довіри населення до судочинства, що і повинно бути результатом проведення реформ", - сказав він.

Р.Брійя також підкреслив, що "Україна ввела інноваційний підхід до участі громадянського суспільства в процесі добору суддів", створивши Громадську раду доброчесності (ОСД), і закликав ВККСУ і ОСД "відновити діалог".

"Це дає додаткову гарантію прозорості такої процедури і має важливе значення для подолання традиційної відсутності довіри громадян до судової системи. Я закликаю ВККСУ і ОСД до відновлення діалогу, повністю дотримуючись положень закону. Протилежні думки і діалог - частина демократичного процесу. Цей процес має бути орієнтований на пошук конструктивних рішень для досягнення очікуваного результату", - підкреслив представник Ради Європи в Україні.


Повний текст інтерв'ю Р.Брійя читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У СИНЕЛЬНИКІВСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАГИНУЛО 6 ОСІБ, СЕРЕД НИХ ДІТИ 6 І 8 РОКІВ - ГЛАВА МВС

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА