15:43 08.06.2018

Генпрокуратура порушила справу про вчинення злочину нардепом Мураєвим

3 хв читати
Генпрокуратура порушила справу про вчинення злочину нардепом Мураєвим

Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження про вчинення народним депутатом України Євгеном Мураєвим злочинів, передбачених статтями "державна зрада" і "завідомо неправдиве повідомлення про вчинений злочин", повідомила прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган.

"Генеральною прокуратурою України 08.06.2018 до ЄРДР внесено повідомлення щодо вчинення народним депутатом України Є.Мураєвим злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 383 КК України", – написала Л.Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Вона зазначила, що підставою для реєстрації провадження стало проголошення з трибуни українського парламенту нардепом Сергієм Пашинським (фракція "Народний фронт") промови про неправомірні дії Є.Мураєва.

"Мураєв напередодні в інтерв’ю 112 каналу надав правову оцінку засудженню судом країни–агресора українського кінорежисера Олега Сенцова, як терориста, а саме особу, яка готувала підпали та вибухи, чим поставив під сумнів доцільність можливого обміну О.Сенцова на осіб, які обвинувачуються та засуджені українськими судами за тероризм та сепаратизм", – написала Л.Сарган.

Досудове розслідування вищезазначеного кримінального провадження доручено Службі безпеки України, здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва – Генеральній прокуратурі України.

Раніше в п'ятницю керівник комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський (фракція "Народний фронт") звернувся до голови СБУ Василя Грицака і генерального прокурора Юрія Луценка з проханням порушити кримінальну справу проти Є.Мураєва за його висловлювання щодо О.Сенцова.

"Звертаюся до глави Служби безпеки України із заявою про порушення проти Мураєва кримінальної справи за ст. 111 "державна зрада", – заявив С.Пашинський на пленарному засіданні Верховної Ради 8 червня в Києві.

Депутат також звернувся до генерального прокурора України з вимогою порушити проти Є.Мураєва кримінальну справу за ст. 383 Кримінального кодексу України за завідомо неправдиве повідомлення про вчинений злочин.

У свою чергу народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка", голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Є.Мураєв дозволив собі подібне висловлювання про О.Сенцова, оскільки не поніс відповідальність за виправдання анексії Криму – він був допущений до виборів і пройшов до парламенту.

Тому Р.Чубаров вважає, що Є.Мураєва мають притягти до відповідальності за його попередні висловлювання. "Мають бути вимоги до генеральної прокуратури України, прокуратури Автономної Республіки Крим, щоб за результатами тих висловлювань, які не тільки суперечать об'єктивності, а й глибоко ображають громадян України, особливо політичних в'язнів у Криму, Мураєв повинен бути засуджений", – сказав Р.Чубаров.

Пізніше цього дня на сайті телеканалу "NewsOne" було оприлюднено заяву Є.Мураєва, в якій нардеп наголосив, що насправді не називав терористом українського режисера О.Сенцова. "Якщо проаналізувати мій коментар, то там взагалі не було особистого ставлення до Сенцова. Ми розглядали загальну політичну ситуацію, як діє влада. У нас вже була історія з Надією Савченко.... Це вплинуло в політичному сенсі і президента, і на членів провладної коаліції", – сказав Є.Мураєв.

Позафракційний народний депутат Є.Мураєв був обраний до Верховної Ради за мажоритарним округом №181 (Харківська обл.) і деякий час входив до складу фракції "Опозиційний блок".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА