19:35 08.06.2018

Порошенко наголошує на важливості переговорів у "нормандському форматі"

2 хв читати
Порошенко наголошує на важливості переговорів у "нормандському форматі"

Президент України Петро Порошенко відзначає важливість переговорів у "нормандському форматі" для врегулювання ситуації на Донбасі.

Відповідаючи на запитання студента Київського національного університету ім.Т.Шевченка, чи можливі прямі переговори з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей або зміна формату міжнародних переговорів, щоб офіційно залучити їх до цих переговорів, глава держави сказав: "А в якому форматі бере участь Леонід Кучма (представник України в Тристоронній контактній групі – ІФ)? Ви можете сказати? (...) Так я хочу вам сказати: "мінського формату" переговорів не існує. І Кучма ніякої участі в "мінському форматі" переговорів не бере. Існує один формат – "нормандський".

П.Порошенко нагадав, що учасниками "нормандського формату" є він, президент Франції Еммануель Макрон, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін.

"Якщо ви знайдете який-небудь інший формат, де буде Путін, я готовий його розглядати. Запевняю: таких форматів не існує", – акцентував увагу студентів президент.

Глава держави зазначив: "Сьогодні є "нормандський формат". Є зобов'язання, які Росія взяла на себе в Мінських домовленостях".

За його словами, післявоєнна система безпеки була заснована на Раді безпеки ООН, де одностайним голосуванням п'яти постійних членів Ради безпеки дозволялося застосовувати сили миротворчого контингенту. Однак ця система була зруйнована, оскільки країною-агресором виявився постійний член Ради безпеки, "ця система неефективна", – зазначив П.Порошенко.

"Залишилася єдина ефективна система безпеки – це НАТО", – додав він.

П.Порошенко також нагадав, що Л.Кучма бере участь у переговорах Тристоронньої контактної групи. "Заявляю: вона є тристоронньою, а не п'яти, як хотіла Росія. І це теж дипломатична перемога України, оскільки учасниками Тристоронньої контактної групи є Україна, Росія і посередник – ОБСЄ", – зазначив він.

За словами президента, для припинення агресії Росії проти України "ми використовуємо посередницьку місію Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ".

Він нагадав, що за ці чотири роки визнано, що на сході України не конфлікт, а російська агресія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА