12:36 11.06.2018

Українці не створюють загрози безладної міграції в ЄС і дотримуються законодавства - "Європа без бар'єрів"

2 хв читати
Українці не створюють загрози безладної міграції в ЄС і дотримуються законодавства - "Європа без бар'єрів"

За перший рік дії безвізового режиму з країнами ЄС українці дотримувалися законодавства, не створили загрози масової міграції, повідомила виконавчий директор громадської організації "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко.

"Поступово громадяни України переорієнтувалися з візових на безвізові короткострокові поїздки. За півроку дії безвізового режиму кількість звернень по шенгенські візи знизилася вдвічі. За даними Єврокомісії, на території України зверталися 720 тис. разів, роком раніше за аналогічний період - 1 млн 409 тис. разів. Україна змістилася з 3-го місця на 6-те за кількістю поданих заявок на шенгенську візу, на 7-ме за кількістю отриманих віз", - сказала І.Сушко на брифінгу в Києві в понеділок.

Виконавчий директор "Європи без бар'єрів" наголосила, що, за даними Європейської Комісії, в Україні відсоток відмов у перетині кордону ЄС дуже низький - 0,2% (37 тис. осіб).

"Але тут потрібно відштовхуватися не від цифри в півмільйона українців, які скористалися безвізом, а від 17,5 млн перетину кордону з ЄС, зафіксованих за рік. Крім того, за перший рік безвізу українці дотримувалися законодавства і не становили загрози масової, безладної міграції в європейські країни. У 2017 році було затримано майже 32 тис. неврегульованих українських мігрантів, але при цьому 24 тис. із них повернулися. Це 12%, а критичним прийнято вважати зростання на 50%", - розповіла вона.

У 2017 році Україна посіла 22-ге місце за кількістю прохань про притулок в ЄС.

"Громадяни Росії, Туреччини, Грузії шукали притулку в країнах ЄС набагато частіше, ніж українці. Приміром, росіяни - на 67% частіше, ніж українці. Найчастіше громадяни України зверталися з проханням про притулок в Італії, Німеччині, Польщі, Іспанії та Франції", - розповіла представник організації.

І.Сушко зазначила, що у найближчий рік-півтора прогнозується збільшення кількості громадян, які скористаються безвізовим режимом.

"Ми думаємо, що зменшуватиметься кількість громадян, які звертаються по шенгенські візи. Думаємо, що чинником ризику стабільності дії безвізу може залишатися питання нелегального перебування українців у країнах ЄС, які свідомо перевищують дозволений термін перебування там. Надалі зростатиме і легальна трудова міграція, але вона залишиться циркулярною, тобто українці їздитимуть до ЄС, але повертатимуться", - зазначила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА