10:46 12.06.2018

Суд знову не зміг розглянути апеляцію прокуратури на виправдувальний вирок фігурантам справи про події 2 травня

3 хв читати
Суд знову не зміг розглянути апеляцію прокуратури на виправдувальний вирок фігурантам справи про події 2 травня

Апеляційний суд Миколаївської області знову не зміг розглянути апеляційну скаргу прокуратури Одеської області на виправдувальний вирок Іллічівського міського суду стосовно 19 фігурантів справи про події 2 травня 2014 року в Одесі (у частині подій на Грецькій площі).

Як повідомив Центр правового моніторингу "Гідність", засідання мало відбуватися одночасно Миколаєві та Одесі в режимі відеоконференції, проте частина фігурантів справи не з’явилася до Апеляційного суду Одеської області без пояснення причин. У результаті засідання перенесли на 23 липня.

Як повідомлялося, у квітні 2018 року Апеляційний суд Миколаївської області задовольнив клопотання адвокатів кількох обвинувачених у справі про події 2 травня 2014 року (у частині подій на Грецькій площі) щодо розгляду справи в режимі відеоконференції.

Таке рішення колегія суддів ухвалила, враховуючи, що більшість адвокатів задіяна у справі на підставі доручень регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, і компенсація їхніх витрат на дорогу до Миколаєва спричинить значні витрати бюджетних коштів. Крім того, у частини раніше виправданих фігурантів справи, які є стороною в апеляційному проваджені, наразі немає достатньої кількості грошей на постійні поїздки до Миколаєва.

Тоді ж суд призначив наступний розгляд справи на 11 червня.

Як повідомлялося, 18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд (м. Чорноморськ Одеської області) визнав непереконливими докази сторони обвинувачення проти 19 обвинувачуваних в участі та організації масових заворушень, які спричинили тяжкі наслідки (смерть і травми людей), 2 травня 2014 року в Одесі (щодо подій на Грецькій площі).

Крім того, обвинувачуваний Олександр Суханов, якому ставили в провину також злочин за ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне поводження зі зброєю), був визнаний невинуватим за цією статтею.

Суд також дійшов висновку, що слідство у справі було проведене неякісно, і вказав на цілу низку недоліків і прогалин у проведених слідчих діях. Наприклад, під час розслідування було допитано лише одного працівника поліції з числа тих, хто був на Грецькій площі.

Окрім цього, суд визнав упередженим показання єдиного свідка обвинувачення Олександра Посміченка, який заявляв про участь обвинувачених у злочинах, які їм ставлять у провину, у зв'язку з цим суд вирішив не враховувати їх під час оголошення вироку.

Свідчення інших свідків, на думку суду, не підтверджують участі обвинувачених у масових заворушеннях, тим паче в їх організації.

Крім того, суд виключив зі списку доказів у справі низку доказів з огляду на те, що їх було здобуто з порушенням норм КПК.

Не задовольнили суд і фото-, відеоматеріали, які передала сторона обвинувачення. На думку суду, прокуратура не змогла якимось чином підтвердити, що на фото та відео зображені обвинувачені. А останні не підтвердили, що це вони на фото та відео.

Недоведеними голослівними суд визнав твердження сторони обвинувачення про те, що до організації подій 2 травня 2014 року в Одесі причетні посадові особи та перші особи держави часів президентства Віктора Януковича. Водночас суд вважає, що слідство необґрунтовано упустило з уваги дії органів влади, що діяли після Майдану, зокрема Андрія Парубія та екс-голови Одеської ОДА Володимира Немировського.

Одразу після оголошення вироку співробітники СБУ пред'явили звинувачення 2 із 19 обвинуваченим у справі - українцю Сергію Долженкову та росіянину Євгену Мефьодову за ст. 110 (замах на територіальну цілісність країни) Кримінального кодексу України за фактом їхньої участі в акціях навесні 2014 року. Обох чоловіків за кілька годин на 60 діб заарештував Київський районний суд. Пізніше їм пред'явили підозри в скоєнні інших злочинів. Наразі вони обоє перебувають під арештом.

Прокуратура Одеської області не погодилася з рішенням суду про виправдання фігурантів справи й оскаржила його в апеляційному порядку. У листопаді 2017 року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ призначив Апеляційний суд Миколаївської області інстанцією, яка розглядатиме цю апеляцію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА