11:44 13.06.2018

Клімкін привітав Македонію та Грецію з досягненням згоди щодо назви першої

2 хв читати
Клімкін привітав Македонію та Грецію з досягненням згоди щодо назви першої

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін привітав Грецію та Македонію з урегулюванням спору навколо назви колишньої югославської республіки.

"Вітаю Македонію і Грецію з досягненням історичної домовленості", - написав П.Клімкін у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter в середу вранці.

Він зазначив, що ще під час зустрічі з главою МЗС Македонії Ніколою Дімітровим і главою МЗС Греції Нікосом Кодзіасом, яка відбулася 11 квітня в Охриді, "був упевнений, що необхідне рішення буде знайдено". "Цивілізовані країни сповідують європейські підходи", - додав П. Клімкін.

Як повідомлялося, уряди Греції і Македонії дійшли згоди, що прийнятною для обох держав є назва останньої "Північна Македонія". Відповідну зміну буде внесено до конституції країни. При цьому громадяни країни будуть, як і раніше, називатися македонцями, національність - македонська, мова в ООН - македонська.

Разом з тим восени цього року рішення, досягнуте на рівні двох урядів, буде винесено на загальнонаціональний референдум в Македонії. Крім того, уряди двох країн підпишуть відповідний договір.

Після розпаду Соціалістичної Федеративної республіки Югославія Македонія увійшла в ООН під офіційною назвою Колишня югославська республіка Македонія, незважаючи на те, що в конституції країни назву країни було зазначено як Республіка Македонія. Проти такої назви виступала Греція, один з регіонів якої також називається Македонією. При цьому на грецьких картах це держава називалася Скоп'є за назвою столиці Скоп'є. Позиція Греції протягом багатьох років перешкоджала інтеграції Македонії до низки міжнародних європейських структур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА