18:31 13.06.2018

У НАБУ закликають переглянути норму закону, за якою ВАКС не розглядатиме апеляції на вироки судів першої інстанції у справах Нацбюро

3 хв читати
У НАБУ закликають переглянути норму закону, за якою ВАКС не розглядатиме апеляції на вироки судів першої інстанції у справах Нацбюро

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявляють, що норма, згідно з якою Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) не розглядатиме апеляційні скарги на вироки, ухвалені судами першої інстанції у справах НАБУ, переданих до моменту його створення, потребує перегляду.

"Вказана норма закону передбачає, що апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції у справах, переданих НАБУ і САП до моменту створення Вищого антикорупційного суду (ВАКС), будуть оскаржувати не в Апеляційній палаті ВАКС, а в апеляційних судах загальної юрисдикції. Це положення фактично позбавляє сторони обвинувачення та захисту права перегляду вироків незалежним судовим органом у провадженнях, які розслідувалися НАБУ впродовж останніх трьох років, та будуть надалі передаватися до судів загальної юрисдикції, поки Антикорупційний суд не розпочне роботу. Це означає, що велика частина топ-посадовців, стосовно яких НАБУ вже завершило розслідування, можуть уникнути справедливого покарання", - йдеться в повідомленні на сайті Нацбюро в середу.

На думку НАБУ, через цю норму велика кількість проваджень щодо топ-посадовців залишиться повністю поза юрисдикцією Антикорупційного суду, і "кілька років кропіткої роботи детективів НАБУ та прокурорів САП можуть бути знівельовані".

"НАБУ переконане, що апеляції на вироки у справах НАБУ і САП, винесені судами загальної юрисдикції, мають розглядатися в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. Тільки в цьому випадку суспільство та міжнародні партнери матимуть довіру до остаточних рішень, якими б вони не були", - йдеться в повідомленні.

Раніше цього дня, 13 червня, в парламентській газеті "Голос України" офіційною опубліковано закон про Вищий антикорупційний суд.

Громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) звернула увагу на положення, згідно з яким апеляції в справах НАБУ, які вже розглядають суди, проходитимуть у судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді.

У ЦПК наголошують, що відповідна норма не була зачитана головою комітету з питань правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед голосуванням за закон у цілому і не обговорювалася на комітеті.

У свою чергу перший заступник голови профільного комітету з питань правової політики та правосуддя, народний депутат із фракції "Народний фронт" Леонід Ємець повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що народні депутати обговорюють перспективу внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд, які врегулюють скандальну норму про неможливість подання апеляції до Вищого антикорупційного суду на рішення загальних судів першої інстанції. "Думаю, що всі ці зміни ми зберемо разом і найближчим часом внесемо", - сказав парламентар.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАКС, президентський законопроект №7440), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ.

Деякі положення цього законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій із МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів під час обрання суддів.

Зокрема, закон визначає порядок проведення конкурсу з відбору антикорупційних суддів.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, Вищому антикорупційному суду (ВАКС) будуть підслідні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених у примітці ст. 45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) КК.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування, за винятком деяких положень, які набувають чинності з початком роботи ВАКС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА