13:16 14.06.2018

Ситник сподівається на коригування норми щодо порядку оскарження справ НАБУ під час голосування за закон про створення Антикорупційного суду

3 хв читати
Ситник сподівається на коригування норми щодо порядку оскарження справ НАБУ під час голосування за закон про створення Антикорупційного суду

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник розраховує, що народні депутати зможуть відкоригувати норму про порядок апеляційного оскарження справ НАБУ, які зараз розглядаються в судах першої інстанції, в ході голосування за закон про створення Вищого антикорупційного суду.

"Спочатку в проекті була норма, яка передбачала, що рішення суду першої інстанції... будуть оскаржуватися в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. Потім цю норму змінили. Звичайно, це величезна проблема, і, сподіваюся, що... нічого ще не пізно змінити, коли буде голосування за закон про створення Вищого антикорупційного суду", - сказав А.Ситник журналістам у четвер у Києві.

Він висловив упевненість у тому, що міжнародні партнери висловлять негативну реакцію з цього приводу.

А.Ситник уточнив, що правка до законопроекту може бути внесена будь-яким суб'єктом законодавчої ініціативи. "Питання не в тому, хто внесе правку. Питання в тому, чи зможуть за це проголосувати, тому що зараз це вже норма закону, яка набула чинності, і, на жаль, нагадаю, що ця норма була не в основному тексті закону, а в перехідних положеннях", - зазначив він.

Директор НАБУ пояснив, що основна ідея полягала ось у чому: вироки, які ухвалять у справах, які зараз у судах, будуть оскаржувати в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

"А те, що прописали в законі, нівелює це. Тобто на ті справи, хоч би скільки вони слухалися і навіть якщо стосовно них буде вирок, апеляція буде внесена в звичайний апеляційний суд. І це влаштовує наших топ-чиновників, які зараз під слідством, судом", - роз'яснив А.Ситник.

Таким чином, за його словами, якщо не внести корективи, то в Антикорупційний суд потраплять тільки ті справи, які буде направлено до суду у процесі запуску роботи Антикорупційного суду. "Знакові справи, які у всіх були на слуху, залишаються в судах (загальних), і це величезна проблема, яка була створена законом про Вищий антикорупційний суд", - додав він.

"Слід ухвалити короткий закон про створення Антикорупційного суду. І саме в цей закон можливо внести правку, яка виправить цю ситуацію", - підсумував директор НАБУ.

При цьому він висловив надію, що це може бути зроблено ще до парламентських канікул.

Як повідомлялося, 13 червня в парламентській газеті "Голос України" опубліковано закон про Вищий антикорупційний суд.

Громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) звернула увагу на положення, згідно з яким апеляції в справах НАБУ, які вже розглядають суди, будуть проходити в судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді.

У ЦПК підкреслюють, що відповідна норма не була зачитана головою комітету з питань правової політики і правосуддя Русланом Князевичем в сесійній залі перед голосуванням за закон в цілому і не обговорювалася на комітеті.

Перший заступник голови профільного комітету з питань правової політики і правосуддя, народний депутат з фракції "Народний фронт" Леонід Ємець повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що народні депутати обговорюють перспективу внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд, які врегулюють скандальну норму про неможливість подання апеляції до Вищого антикорупційного суду на рішення загальних судів першої інстанції.

У НАБУ заявили, що норма, згідно з якою Вищий антикорупційний суд України не розглядатиме апеляційних скарг на рішення, ухвалені судами першої інстанції у справах НАБУ, переданих до моменту його створення, потребує перегляду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА