17:22 14.06.2018

"1+1 медіа" занепокоєний новими обмеженнями від Державіаслужби на використання дронів

3 хв читати
"1+1 медіа" занепокоєний новими обмеженнями від Державіаслужби на використання дронів

Медіахолдинг "1+1 медіа" занепокоєний новими обмеженнями від Державної авіаційної служби на використання безпілотних літальних апаратів, зокрема дронів вагою до 2 кг.

"На думку "1+1 медіа", тимчасові Правила використання повітряного простору, зокрема і порядок використання дронів для знімання, обмежують свободу ЗМІ в Україні та завдають серйозного удару роботі новинних служб", - заявили в медіагрупі в коментарі "Інтерфакс-Україна".

Медіагрупа зазначає, що вже понад два роки практикує знімання за допомогою безпілотників під час створення інформаційних і розважальних проектів - у виробництві новин регулярно виникає необхідність використання верхніх знімальних планів для оцінки та ілюстрації масштабів заходу або катастрофи.

Зокрема, під час пожежі на складі паливно-мастильних матеріалів поблизу Києва, вибухів у Калинівці Телевізійна служба новин каналу "1+1" цілодобово чергувала на місцях подій, використовуючи зйомки за допомогою дронів та інформуючи глядачів про те, що відбувається.

"Нові правила не дають можливості продовжити практикувати подібні зйомки, оскільки, зокрема, пунктом 4.6 забороняються польоти над "місцями (районами) аварій і катастроф (окрім задіяних у ліквідації їхніх наслідків і пошуково-рятувальних роботах)", - зазначають у медіагрупі.

Також, на думку "1+1 медіа", із запровадженням нових правил незаконними стануть кадри заторів, масштабних дорожніх подій, оскільки тепер забороняються польоти над дорогами державного значення, залізними коліями, центральними вулицями міст і сіл.

Згідно з правилами, польоти не здійснюються також над "іншими важливими державними та потенційно небезпечними об'єктами, окрім випадків виконання польотів із дозволу повноважних органів".

"На наш погляд, такі узагальнені формулювання дають можливість для двозначного прочитання та створюють загрозу довільного тлумачення правил чиновниками. Адже фактично чиновник будь-якого рівня зможе зажадати припинити використовувати дрон, пославшись на прийнятий Державіаслужбою документ, визнавши будь-який об'єкт в Україні важливим або потенційно небезпечним", - зазначають у медіагрупі.

На думку "1+1 медіа", нові правила щодо використання повітряного простору обмежують доступ громадян України до своєчасної, всеосяжної та об'єктивної інформації. Крім того, ухвалені рішення суперечать закону про інформацію.

"Ми згодні, що це питання потребує державного регулювання, проте ухвалені в нинішній редакції правила більше схожі на чергову спробу обмеження свободи слова та роботи ЗМІ, тому потребують ґрунтовного коригування", - наголошують у компанії.

"1+1 медіа" заявила про свою відкритість до діалогу та готовності брати участь у громадських обговореннях стосовно доопрацювання цих правил.

Як повідомлялося, в Україні з 1 червня 2018 року набув чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він стосується, зокрема, і порядку використання дронів вагою до 2 кг (які часто використовують ЗМІ для знімання). Згідно з правилами, дронам тепер не можна підніматися вище ніж 50 метрів, літати над дорогами, лініями електропередач, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, а якщо це необхідно, то заявку слід подавати не пізніше, ніж за десять днів до польоту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА