08:18 15.06.2018

Макрон має намір зробити французьку основною мовою ЄС

2 хв читати
Макрон має намір зробити французьку основною мовою ЄС

У Парижі розраховують, що на тлі переговорів Великої Британії про вихід з Євросоюзу основною мовою у всій документації ЄС стане французька. Прихильником цієї ідеї є французький президент Еммануель Макрон, повідомляє Wall Street Journal.

Вперше свої надії Макрон озвучив в березні в День французької мови. Тоді він заявив, що домінування англійської мови не є неминучим для ЄС. Він закликав повернутися до стану речей, який існував до 1973 року. Тоді саме французька була основною в діловодстві.

В оточенні Макрона є люди, які підтримують його ініціативу. Так, наприклад, офіційний представник Франції в ЄС Філіп Легліз-Коста в квітні відмовився брати участь в нараді з питань бюджету, оскільки вона велася англійською мовою. За словами одного з дипломатів, англійська всіх, хто лишився на нараді в принципі влаштовувала, однак після демаршу француза всі стали вимагати перекладу на їх власні мови.

Ще одним союзником Макрона в боротьбі за превалювання французької мови є глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Уродженець Люксембургу раніше вже заявляв, що не бачить причин, за якими мова Шекспіра має бути вищою за мову Вольтера. Сам Юнкер в основному робить заяви французькою або німецькою.

При цьому видання вказує, що в дійсності англійська є найпопулярнішою мовою в ЄС, де офіційними вважаються 24 мови. У 80% шкіл в Євросоюзі учні як першу іноземну вивчають саме англійську. При цьому офіційною англійська є лише у Великій Британії, Ірландії і на Мальті. Населення двох останніх країн становить лише 1,2% від загальної чисельності населення ЄС.

Нині англійська використовується в 80% документах Євросоюзу. Французька в 5%, німецька в 2%. При цьому в апараті ЄС в Брюсселі лише 2,8% співробітників є носіями мови з дитинства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА