08:23 17.06.2018

Швейцарці виявилися прихильниками готівки

2 хв читати
Швейцарці виявилися прихильниками готівки

Незважаючи на швидке поширення нових способів і інструментів платежів, швейцарці продовжують віддавати перевагу готівці.

Близько 70% загального обсягу внутрішніх платежів припадає на готівкові гроші, свідчать результати опитування Швейцарського національного банку (ШНБ).

Респонденти пояснюють це такими позитивними факторами як те, що готівкові приймаються в країні повсюдно, вони зручні у використанні, розрахунки в них відбуваються швидше і економічніше (без комісій, характерних для інших способів оплати), відзначає портал swissinfo.ch. При цьому дев'ять з десяти опитаних впевнені, що швейцарські банкноти повністю захищені від підробок.

Оскільки готівкові грошові кошти зазвичай використовуються для здійснення невеликих покупок, на їх частку в вартісному вираженні припадає менше половини від загального обсягу всіх платежів в Швейцарії. Менше 30% припадає на розрахунки по дебетових картках, приблизно 10% - за кредитними картками.

Онлайн-банкінг та інші безготівкові методи особливо популярні при перерахуванні фіксованих щомісячних платежів, включаючи орендну плату і оплату рахунків за комунальні послуги. Для невеликих витрат жителі країни як і раніше вважають за краще використовувати готівку.

Швейцарці люблять великі готівкові купюри. На кінець 2017 року в обороті в країні перебувало 50 млн банкнот номіналом в 1 тис. франків при тому, що Європейський центральний банк уже припинив випуск купюр номіналом 500 євро через побоювання, що вони можуть використовуватися для зберігання грошей зі злочинними цілями.

В опитуванні ШНБ взяли участь 1968 чоловік, які протягом тижня вели щоденник своїх витрат. Усього вони здійснили 22,689 тис. транзакцій на загальну суму 919,305 тис. франків. У щоденнику відображалися як фіксовані, так і разові витрати в магазинах, ресторанах, на АЗС і в інших місцях, де швейцарці витрачали гроші.
 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА