13:10 18.06.2018

САП поки що не отримала рішення суду щодо відновлення розслідування стосовно Злочевського, але виконає його після отримання повного тексту рішення

4 хв читати
САП поки що не отримала рішення суду щодо відновлення розслідування стосовно Злочевського, але виконає його після отримання повного тексту рішення

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) повідомили, що про рішення Солом'янського районного суду м. Києва стосовно скасування припинення кримінального провадження, у якому фігурує екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, дізналася зі ЗМІ.

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє, що про рішення Солом'янського районного суду про скасування постанови про припинення кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42015000000001142 від 16 червня 2015 року, дізналася з повідомлень у ЗМІ. САП не брала участі в цьому засіданні, оскільки їй не повідомили ані про сам факт оскарження постанови щодо припинення провадження, ані щодо дати і часу судового засідання, тому прокурори не мали можливості надати пояснення по суті", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в САП у понеділок.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі зазначили, що САП виконає це рішення суду після отримання повного тексту рішення.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що Солом'янський райсуд м. Києва відновив розслідування щодо екс-глави Мінекології М.Злочевського. Так, за рішенням суду, рішення прокурора про закриття справи щодо незаконної видачі чиновниками Мінекології в 2010-2012 роках дозволів на користування надрами компаніям, пов'язаним зі М.Злочевським, скасовано.

М.Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року.

Наприкінці 2014 року М.Злочевський залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. М.Злочевського підозрювали в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Як повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був М.Злочевський, які в 2015-2016 роках передала до НАБУ. Зокрема, провадження за фактом вчинення посадовими особами Міністерства екології в 2011-2013 роках під час проведення процедур закупівель заволодіння бюджетними коштами, зловживання своїм службовим становищем та службове підроблення ч.5 ст.191, ч.2 ст.364, ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України), а також провадження за фактом зловживання посадовими особами Міністерства екології своїм службовим становищем під час видачі спеціальних дозволів на користування надрами приватним підприємствам у 2010-2012 роках (ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Крім того, за словами Л.Сарган, з липня 2016 року Генпрокуратура здійснювала досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою М.Злочевського в незаконному збагаченні (ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України), за підозрою головного бухгалтера ТОВ "ЕСК "Еско-Північ" в ухиленні від сплати податків (ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України), за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України".

Прес-секретар генпрокурора повідомила, що за результатами досудового розслідування не встановлено порушень податкового законодавства з питань сплати податку на доходи фізичних осіб М.Злочевським, що підтверджується рішенням Центрального кримінального суду Великої Британії від 21 січня 2015 року. З огляду на це 1 листопада 2016 прокурор ухвалив постанову про припинення провадження через відсутність складу кримінального злочину.

Л.Сарган повідомила, що за результатами слідства стосовно посадових осіб зазначених суб'єктів господарювання групи компаній Burisma Holdings до суду спрямовано клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, через повне відшкодування завданих збитків, які судом задоволені. Загалом сума сплати до державного бюджету становила майже 200 млн грн.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента групи М.Злочевського і операційних компаній, які входять до Burisma Group.

Разом з тим, джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що САП 1 серпня 2017 року закрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадовими особами Мінекології своїм службовим становищем під час видачі спецдозволів на користування надрами приватним підприємствам в 2010-2012 роках (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України), яке відкрила Генпрокуратура в грудні 2015 року та передала в НАБУ за підслідністю.

Burisma Holdings володіє контрольним пакетом ТОВ "Куб-Газ", українськими видобувними компаніями "Еско-Північ", "Парі", "Перша українська нафтогазова компанія" і "Алдеа". У портфелі Burisma також є дозволи на розробку родовищ у Дніпровсько-Донецькому, Карпатському та Азово-Кубанському басейнах. Загалом компанія володіє і розробляє 20 ліцензій на видобуток вуглеводнів в Україні, і 99% видобутку припадає на природний газ. Бенефіціаром Burisma є М.Злочевський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА