09:28 19.06.2018

Порошенко подав до ВР законопроект про створення Вищого антикорупційного суду

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про створення Вищого антикорупційного суду України (ВАКС).

Як повідомила у вівторок прес-служба глави держави, цей документ президент визначив як невідкладний для позачергового розгляду парламенту.

"Президент Петро Порошенко згідно зі статтею 93 та частиною другою статті 125 Конституції України вніс на розгляд Верховної Ради проект закону України "Про створення Вищого антикорупційного суду", – йдеться в повідомленні.

Мета проекту закону - виконання вимог Конституції України, Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" та Закону України "Про судоустрій і статус суддів" для започаткування діяльності Вищого антикорупційного суду.

Доповідатиме законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов.

Президентський законопроект зареєстровано на сайті Верховної Ради у вівторок, 19 червня, під №8497.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, 18 червня цей документ визначений президентом як невідкладний. 19 червня – отриманий Верховною Радою і переданий на розгляд керівництву.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про ВАКС (президентський законопроект №7440), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ.

Деякі положення законопроекту у другому читанні були змінені в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів під час добору суддів.

Закон, зокрема, визначає порядок проведення конкурсу з вибору антикорупційних суддів.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, ВАКС будуть підслідними кримінальні провадження щодо корупційних злочинів, передбачених у примітці ст. 45(1) Кримінального кодексу України, ст. 206(2), 209, 366(1) КК.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, за винятком деяких положень, які набуваютьь чинності з початком роботи суду.

13 червня в парламентській газеті "Голос України" було опубліковано закон про ВАКС.

14 червня президент України, відповідно до процедури, визначеної ч. 2 ст. 125 Конституції України, направив до Вищої ради правосуддя законопроект "Про утворення Вищого антикорупційного суду". Згідно з Конституцією, суди в Україні створюють та ліквідують закони, проекти яких вносить до парламенту президент України після консультацій зі ВРП, після чого Верховна Рада має підтримати відповідний законопроект.

П.Порошенко 16 червня заявив, що планує 19 червня зареєструвати у Верховній Раді цей законопроект у разі його підтримки ВСП. Президент зазначив, що визначить його як невідкладний і проситиме парламент проголосувати за нього.

Вища рада правосуддя (ВСП) на засіданні 18 червня одностайно підтримала президентський проект закону "Про створення Вищого антикорупційного суду".

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що якщо президент у понеділок, 18 червня, подасть до Верховної Ради законопроект про створення ВАКС, парламент може його ухвалити вже в найближчий четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА