10:48 19.06.2018

Київрада розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

3 хв читати
Київрада розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

Київська міська рада на засіданні у четвер, 21 червня, розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

За інформацією прес-служби міського голови, після консультацій між В.Кличком і керівником фракції "Об'єднання "Самопоміч" у Київраді Сергієм Гусовським щодо ситуації, яка склалася з археологічними розкопками на Поштовій площі, було розроблено спільний проект рішення, мета якого – збереження артефактів, знайдених під час розкопокх, продовження археологічних робіт і організація на цьому місці громадського простору.

Співавторами проекту рішення "Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення "Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві" та музеєфікації об’єктів культурної спадщини" міський голова та голова фракції "Обʼєднання "Самопоміч" закликали виступити усі п’ять фракцій у Київраді.

"Це рішення дасть змогу виключно в рамках закону продовжити археологічні дослідження з подальшою музеєфікацією знахідок на Поштовій площі, щоб зберегти знайдені археологічні артефакти для майбутніх поколінь", – зазначив В.Кличко.

С.Гусовський наголосив, що цей документ містить важливі для створення майбутнього музею пункти, тобто передбачає все необхідне для прийняття відповідного рішення.

Проект рішення пропонує залучити міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації до проведення археологічних розкопок та визначити об’єкти культурної спадщини, які підлягають відповідній консервації та музеєфікації на місці. А також провести відкритий міжнародний конкурс з музеєфікації артефактів та організації публічного простору на Поштовій площі. Згодом же – прийняти до комунальної власності столиці майно, що знаходиться на вказаній земельній ділянці

Крім того, пропонується внести зміни до проект "Реконструкція транспортної розв'язки на Поштовій площі у Подільському районі" та розпочати створення альтернативного проекту укріплення об'єкта розкопок для забезпечення проведення подальших археологічних досліджень.

До завершення конкурсу з музеєфікації та організації публічного простору Київська міськрада утримається від ухвалення рішень щодо подальшої зміни цільового призначення, зміни власника та/або землекористувача земельної ділянки, на якій здійснюються археологічні розкопки.

Зважаючи на те, що в Україні немає спеціальних установ і можливостей для здійснення кваліфікованої консервації та музеєфікації знахідок на Поштовій площі, проект рішення передбачає створення у сфері управління Київської міськдержадміністрації комунального закладу "Центр консервації предметів археології".

Водночас, як наголосив В.Кличко, на сьогодні існує низка проблем, які перешкоджають проведенню подальших розкопок. Однією з них є необхідність розробки альтернативного проекту укріплення Поштової площі. "Управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури Київської міської державної адміністрації внесено припис про припинення виконання будь-яких робіт на вказаній пам’ятці", – зазначив він.

Як повідомлялося, під час реконструкції на Поштовій площі в Києві були знайдені пам'ятки, що мають історичну та археологічну цінність. Вони датовані XI-XII ст. і свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу середньовічного Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА