16:53 19.06.2018

"1+1" звинувачує спецслужби в періодичному вмиканні системи глушіння безпілотників над Києвом

3 хв читати
"1+1" звинувачує спецслужби в періодичному вмиканні системи глушіння безпілотників над Києвом

Технічний директор телевізійної служби новин телеканалу "1+1" Анатолій Швед повідомив про періодичне вмикання невідомими спецслужбами систем глушіння безпілотних літальних апаратів над Києвом.

Про це він заявив під час громадського обговорення проекту "Правил надання дозволів на виконання польотів повітряних суден у повітряному просторі України", що проходив у вівторок в Міністерстві інфраструктури України.

Він зазначив, що тимчасовий порядок використання повітряного простору, розроблений і впроваджений Державною авіаційною службою, по суті не дає можливості ЗМІ здійснювати збір інформації, що гарантовано законами і конституцією України.

"Зараз ми паралізовані. Ми не можемо збирати інформацію, не можемо висвітлювати події, подавати людям інформацію про те, що відбувається в країні. Тому що ви ввели правила. І ми не розуміємо: ввели ви їх чи ні, чи є ми злочинцями, що нам за це буде, хто нас буде за це карати і чим це все закінчиться", - заявив А.Швед в ході обговорення тимчасового порядку використання ВП України.

Він також зазначив, що боротися з диверсантами за допомогою заборон - безглуздо, оскільки тим, хто свідомо планує протиправні дії, - все одно, скільки правил порушувати.

А.Швед також підкреслив, що компанії-власники знімальних дронів і прості користувачі безпілотників зазнають і інших небезпек.

"Ми вже зазнали збитків. Поясню: над Києвом встановлена негласна безпольотна зона з системою глушіння. Ми не знаємо, яка з спецслужб періодично вмикає над Києвом систему глушіння безпілотних засобів. Але купа людей, купа відомств - ми зокрема - постраждали від цієї діяльності. Наші коптери відлітають, розбиваються і несуть небезпеку, тому що стають неконтрольованими", - заявив техдиректор ТСН "1+1".

За його словами телеканалам невідомо, хто і навіщо вмикає подібні спецзасоби над Києвом, проте виникає питання - чому за їх наявності їх не використовують для закриття польотного простору над секретними об'єктами, вводячи замість цього додаткові "паперові" заборони.

"Ви обмежили ЗМІ в зборі інформації. Причому брутально, нахабно способом, внесеним документом, який я не впевнений, що відповідає повітряному кодексу. Це типовий підзаконний акт, який вліз у цей "дім", розвалив усе, що було, порушив усе, що можна, і тепер ми повинні сидіти "без дому", - підкреслив А. Швед.

У свою чергу, заступник директора Украероруху начальник українського центру планування використання авіапростору генерал-майор Олександр Волков заявив, що такі заходи є повністю виправданими.

"Якщо вас десь глушать - на це, напевно, є причини. Тому що Київ - густонаселений пункт з великою кількістю важливих об'єктів. Хочете знімати - будь ласка. Але отримайте дозвіл. До речі, його потрібно буде узгодити все з чотирма організаціями", - заявив він.

О.Волков також підкреслив, що над Києвом до висоти 300 м заборонені нерегулярні польоти повітряних суден. При цьому, коли людям необхідно було отримати дозвіл на зйомку з використанням безпілотних літальних апаратів, всі ці дозволи надавалися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА