17:29 19.06.2018

Експерти і юристи виступають за якнайшвидше ухвалення закону про всеукраїнський референдум

2 хв читати
Експерти і юристи виступають за якнайшвидше ухвалення закону про всеукраїнський референдум

Юристи, міжнародні експерти та громадські організації закликають народних депутатів України до якнайшвидшого розгляду та прийняття законопроекту №2145 "Про всеукраїнський референдум".

На прес-конференції у вівторок в Києві глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко нагадав, що 26 квітня Конституційний суд України скасував закон про референдум від 2012 року.

"Це великий позитив, але це рішення відкриває можливість і обов'язок для Верховної Ради заповнити прогалину і прийняти якісний, конституційний закон про референдум", - сказав він.

І.Коліушко також зазначив, що на сьогодні немає і закону, який би регулював проведення місцевих референдумів.

"Шість років це питання не регулюється... цей закон потрібен для вирішення проблем новостворених територіальних громад, проблем у великих містах, наприклад, щодо будівництва окремих об'єктів. Але ми бачимо повну бездіяльність Верховної Ради в даному питанні", - підкреслив він.

Керівник напрямку конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зазначила, що коаліція громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" і Центр політико-правових реформ закликали парламент прийняти закон №2145, "який підготовлений найбільш якісно з усіх представлених".

Такий заклик був підтриманий і Міжнародним фондом виборчих систем (IFES).

Брав участь у прес-конференції народний депутат України Олександр Черненко. Він зазначив, що для ухвалення законів про місцеве та всеукраїнському референдумах необхідна лише політична воля парламентарів.

"Сьогодні готовність цих законопроектів досить висока. Провівши політичні консультації і роботу в комітеті, ми можемо на осінь вийти на голосування в залі. І ухвалити в цілому ці закони - в цьому році або в наступному. Все впирається в політичну волю", - зазначив він.

Говорячи про побоювання щодо можливості використовувати закон про референдум під час президентських і парламентських виборчих кампаній, О.Черненко сказав: "Багато політики не вчитуються в суть і бояться, що регіони зможуть використовувати цей закон для відділення, але якщо вчитатися, то за цим проектом такі питання в принципі не можуть виноситися на референдум ".

"Повинна бути проведена роз'яснювальна робота, лобізм в парламенті, я збираюся це робити. Але сьогодні мені видається цілком реалістичним швидкий розгляд і прийняття цього законопроекту, якщо буде воля політичних сил. Немає нічого неможливого", - підкреслив депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА