07:31 21.06.2018

Грузія планує культивувати виноградну лозу на Марсі

2 хв читати
Грузія планує культивувати виноградну лозу на Марсі

Грузія приєднується до проекту освоєння космосу і збирається культивувати на Марсі виноградну лозу, заявлено на презентації даної ініціативи, що відбулася в середу в Тбілісі на подвір'ї Музею імені Симона Джанашия Національного музею Грузії.

Як ішлося під час презентації, для реалізації проекту генерування культури лози на Марсі створена ініціативна робоча група, в яку на початковому етапі увійшли представники міністерства освіти і науки Грузії, Університету бізнесу і технологій, Національного музею Грузії, компанії Microsoft, а також компанії - теплиці майбутнього "Space Farms".

У розробку проекту свою лепту вносить і грузинське креативне агентство Windfor's. Створюється перша в регіоні урбаністична вертикальна теплиця-лабораторія, оперуванням якої опікуватиметься компанія "Space Farms". У теплиці-лабораторії, яка функціонуватиме з вересня 2018 року, будуть вирощувати, досліджувати і розвивати спеціальні сорти лози. До процесу підключиться Європейське космічне агентство, а технічну підтримку надасть компанія HP.

За словами ректора Університету бізнесу і технологій Михайла Батіашвілі, здійснення цього унікального проекту важливо для позиціонування Грузії не тільки в процесі становлення регіональним технологічним хабом, а й для популяризації найдавнішої історичної та культурної спадщини Грузії - виноградної лози та її зв'язку з сучасністю.

При цьому він зазначив, що в Університеті бізнесу і технологій в рамках оголошеного американським космічним агентством NASA конкурсу з колонізації Марса вже майже рік функціонує HP лабораторія, яка займається питаннями освоєння космосу. "Після цього і виникла у нас амбіція включити грузинську лозу - нашу історичну спадщину і нашу гордість до цього проекту освоєння космосу", - заявив М. Батіашвілі.

Історія виноробства в Грузії налічує 8 тисяч років. З 4 тис. відомих у всьому світі сортів винограду більше 500 його видів мають грузинське коріння. А найстаріший грузинський традиційний метод приготування вина в великому глиняному глечику - квеврі в 2013 році був внесений до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА