17:07 21.06.2018

ЄС планує зобов'язати онлайн-платформи платити видавцям новинного контенту під час використання фрагментів тексту

3 хв читати
ЄС планує зобов'язати онлайн-платформи платити видавцям новинного контенту під час використання фрагментів тексту

 Комітет з правових питань Європейського парламенту проголосував на користь ухвалення проекту директиви про авторське право, повідомляється в четвер на сайті Європарламенту.

За ухвалення проекту директиви проголосували 14 євродепутатів, дев'ять висловилися проти нього і ще двоє утрималися. "Комітет поставив перед собою мету - забезпечити в мережі Інтернет дотримання широко визнаних принципів, властивих авторському праву", - зазначається в повідомленні на сайті Європарламенту.

За даними телеканалу Сі-Ен-Ен, в разі остаточного схвалення директиви такі великі онлайн-платформи, як Youtube, Google і Facebook будуть зобов'язані перевіряти інформацію, яка публікується користувачами, на можливе порушення авторських прав.

Відповідно до статті 13 проекту документа, доступ до контенту, що порушує права авторів, може бути заблокований.

Бі-бі-сі повідомляє, що онлайн-платформи будуть змушені перевіряти за допомогою спеціальних фільтрів весь контент - тексти, музику, фрагменти з новинних заміток і зображення.

При цьому стаття 11 проекту встановлює збори, які онлайн-платформи будуть зобов'язані виплачувати на користь правовласника в разі використання фрагментів його тексту. Зокрема, мова йде про новинних публікаціях.

"Законопроект, який був схвалений в середу комітетом Європарламенту, змусить такі великі компанії, як Google, сплачувати збори за показ фрагментів новин", - зазначає телеканал.

"Це голосування є першим кроком в рамках попередньої процедури з ухвалення законопроектів про авторське право, які будуть вирішувати проблеми, що існують в сучасному Інтернеті. Останні закони, які стосуються регулювання авторських прав (на рівні Євросоюзу - ІФ), були ухвалені 17 років тому, і сьогодні Інтернет став зовсім іншим порівняно з 2001 роком", - сказав депутат Європарламенту від Німеччини Аксель Восс.

"Проект директиви про авторське право в рамках єдиного ринку ЄС зорієнтований на те, щоб артисти, особливо маловідомі, наприклад, музиканти, а також видавці новин, автори і виконавці отримували вигоду від використання Інтернету (від поширення своїх творів - ІФ) в 21 столітті", - підкреслюється на сайті Європарламенту.

Схвалення проекту директиви з боку комітету з правових питань стало першим кроком для ухвалення цього законопроекту, після чого буде проведено пленарне засідання Європарламенту. За пленарним засіданням підуть тристоронні переговори Єврокомісії, Європарламенту та Ради ЄС.

"Рішення про початок переговорів буде оголошено на відкритті пленарної сесії Європарламенту 2 липня", - йдеться в розміщеному на сайті парламенту ЄС повідомленні.

Перша версія проекту директиви була запропонована Єврокомісією ще 14 вересня 2016 року, однак голосування стосовно документа відбулося тільки зараз.

Ухвалення директиви може стати першою серйозною зміною у регулюванні авторського права на рівні Євросоюзу з 2001 року. Експерти в галузі права вважають, що захист авторських прав на рівні ЄС, як і раніше, - на стадії формування, а більшість питань захисту інтелектуальної власності вирішується за допомогою застосування національних норм країн-членів ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА