17:14 21.06.2018

Луценко в серпні наново внесе до ВР подання щодо недоторканності на чотирьох нардепів

4 хв читати
Луценко в серпні наново внесе до ВР подання щодо недоторканності на чотирьох нардепів

 Генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір наприкінці серпня знову внести до Верховної Ради подання про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова, Сергія Дунаєва (всі троє - фракція "Опозиційний блок"), а також Олександра Пономарьова (група "Воля народу") з огляду на закінчення термінів розгляду поданих ним раніше подань.

"Я обов'язково внесу подання щодо чотирьох народних депутатів знову до Верховної Ради України. Але, враховуючи, що термін роботи ваш, шановані колеги, добігає кінця, до літніх канікул, я вимушений це зробити лише наприкінці серпня місяця", - сказав він із трибуни парламенту на пленарному засіданні в четвер.

Ю.Луценко зазначив, що йдеться про подання щодо недоторканності нардепів О.Вілкула, Д.Колєснікова, С.Дунаєва, А.Пономарьова.

"На жаль, я вимушений констатувати, що всі ці подання зараз розглядатися не можуть через те, що всі вимоги закону про регламент були зірвані під час розгляду цього питання, а фактично - нерозгляду цього питання", - сказав він.

Ю.Луценко зазначив, що регламентний комітет Верховної Ради повернув документи генеральному прокурору через спікера парламенту через те, що "вони не розуміють, що вони отримали".

Він вважає це порушенням закону про регламент та повноважень профільного комітету.

Ю.Луценко додав, що комітет може повернути подання ініціатору у двох випадках, але таке рішення має бути ухвалене на засіданні комітету за участю генпрокурора. "Я не був на засіданні комітету, і його не було за моєї участі щодо подань стосовно народного депутата Вілкула та Колєснікова", - сказав він.

"На сьогодні законом встановлені терміни розгляду моїх подань стосовно пана Колєснікова і Вілкула, які встановлюють до п’яти днів на ознайомлення, до 20 - на розгляд комітетом, до 7 - на розгляд Верховної Ради, - всі ці терміни зірвані. Ці подання розглядатися не можуть. Інакше вони будуть оскаржені в судовому порядку", - пояснив генпрокурор.

За його словами, подання стосовно нардепа О.Пономарьова розглянуте комітетом і направлене спікеру, але з порушенням термінів, що також унеможливлює його розгляд у сесійній залі.

"Я, як генеральний прокурор, наполягаю, щоб наступного разу всі прізвища депутатів Вілкула, Колєснікова, Дунаєва, Пономарьова розглядала Верховна Рада, користуючись чинним законом і ставлячись до них як до будь-якого громадянина України", - заявив Ю.Луценко.

Як повідомлялося, 15 травня генпрокурор підписав подання про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності С.Дунаєва. За інформацією прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, досудове розслідування здійснює НАБУ під процесуальним керівництвом САП за ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації). За цією статтею передбачено покарання - штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на термін від 150 до 240 годин або позбавлення волі терміном до двох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

18 травня стало відомо, що генпрокурор підписав подання про надання згоди Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з групи "Воля народи" О.Пономарьова. За інформацією прес-секретаря генпрокурора, О.Пономарьова підозрюють у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України - незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю, а також умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності.

25 травня Ю.Луценко вніс в апарат Верховної Ради подання про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності Д.Колєснікова та О.Вілкула.

Що стосується Д.Колєснікова, то слідство встановило: перебуваючи на посаді голови Агентства держмайна України, він вчинив "певні дії", внаслідок чого стало можливим відчуження об'єктів нерухомості - виробничого та лабораторно-побутового корпусу державного підприємства "Науково-дослідний і конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Осади" в Дніпрі загальною площею майже 7 тис. кв. м.

О.Вілкул, будучи головою Дніпропетровської облдержадміністрації, протягом 2011-2012 років видавав розпорядження про зміну цільового призначення земельних ділянок площею 21 га начебто із земель запасу сільгосппризначення (пасовища), а насправді - із земель колективної власності пайовиків двох сільськогосподарських підприємств Нікопольського району. Крім того, він видав розпорядження про зміну цільового використання 23 земельних ділянок загальною площею понад 45 га, що перебували у власності ТОВ "АРТ ЛЕНД", із земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА