08:24 24.06.2018

Неформальна нарада на вищому рівні частини членів Євросоюзу обговорить міграцію та надання притулку

4 хв читати
Неформальна нарада на вищому рівні частини членів Євросоюзу обговорить міграцію та надання притулку

Керівники низки країн ЄС зберуться в неділю в Брюсселі на зустріч, присвячену проблематиці міграції та надання притулку в Євросоюзі.

"Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер скликає неформальну робочу нараду керівників зацікавлених країн ЄС з питання міграції та надання притулку", - оголосила в минулу середу в Брюсселі прес-служба ЄК.

"Мета наради, яка відбудеться в неділю в штаб-квартирі (Євро) комісії, в тому, щоб провести роботу над європейськими рішеннями зважаючи на Європейську раду (28-29 червня - ІФ)", - було сказано в комюніке ЄК.

"Нарада відбудеться на рівні глав держав і урядів", - зазначалося в документі.

Сам Ж.-К.Юнкер того ж дня прокоментував на прес-конференції цю ініціативу в такий спосіб: "Мені не подобається скликання цієї наради. Але я готовий відповісти на побажання деяких запросити найближчої неділі в (Євро) комісію держави-члени, які зацікавлені".

Разом з тим він визнав, що через великий порядок денний саміту ЄС 28-29 червня, що включає низку різних тематичних обговорень, було б корисно обмінятися ідеями з питання притулку до "головної наради" на Європейській раді.

У той же час Ж.-К. Юнкер підкреслив, що не може бути й мови про те, щоб диктувати державам-членам, яку лінію поведінки їм обрати. "Це інклюзивний процес, але який потребує підготовки", - пояснив глава Єврокомісії.

Він також вважав за потрібне уточнити, що "дана нарада відбудеться в кінці наступного тижня (саміт ЄС 28-29 червня), а не в неділю". У неділю, пояснив Ж.-К.Юнкер "буде неформальна підготовча нарада", додавши, що тому не планується проводити після зустрічі прес-конференцію.

Минулого четверга Дімітріс Аврамопулос, член Єврокомісії, який відповідає за міграцію, представив журналістам в Брюсселі основні позиції, які передбачається викласти учасникам робочої наради в неділю.

"Коли глави держав і урядів зберуться на наступному тижні (28-29 червня - ІФ), вони повинні будуть підтвердити єдність з тих питань, де можливий прогрес", - сказав єврокомісар.

"По-перше, лідери повинні домовитися про досягнення згоди до кінця року за всіма компонентами посиленою спільної європейської системи надання притулку. Я переконаний, що це можливо", - зазначив Д.Аврамопулос, пославшись на "величезну роботу, виконану за останні два роки" .

"Ми знаємо, що нинішня система не функціонує. Якби система притулку була коректно вибудувана на основі загальних норм, не було б більше стимулів до вторинної міграції", - додав член ЄК.

"По-друге, ми маємо поліпшити становище з поверненням (які не мають права на притулок в ЄС - ІФ) і зробити так, щоб рішення щодо повернення виконувалися також за допомогою Європейського агентства прикордонної і берегової охорони", - продовжив Д.Аврамопулос.

При цьому він зазначив, що Євросоюз активно працював над досягненням нових домовленостей щодо повернення мігрантів з різними країнами, і висловив здивування, що, тим не менш, кількість виконаних повернень за останній рік знизилося на 10%. На його думку, держави-члени ЄС повинні активніше використовувати ці домовленості.

"По-третє, ми маємо також більше робити для того, щоб вирішувати корінні причини міграції. Ми маємо більше працювати з деякими країнами Північної Африки. Ми повинні допомагати їм викорінювати нелегальну міграцію у її витоків. А це означає, що треба використовувати цільовий фонд для Африки. Бюджет Європейського союзу вніс в цей фонд близько 2,98 млрд євро. Але, як і раніше, не вистачає 1,2 млрд євро", - вказав член ЄК, нагадавши, що країни ЄС повинні якомога швидше заповнити прогалину у фінансуванні фонду, додавши не менше 500 млн євро.

По-четверте, підкреслив Д.Аврамопулос, ЄС повинен продовжувати виконувати положення спільної заяви ЄС-Туреччина зі співробітництва у протидії міграційній кризі. Воно допомогло знизити потоки мігрантів до Євросоюзу, але для підтримки цього результату обидві сторони повинні дотримуватися своїх зобов'язань. Для ЄС це означає швидше оформити другий внесок в розмірі 3 млрд євро для потреб сирійських біженців в Туреччині.

"Нарешті, нам потрібно зробити більше для захисту наших кордонів. Комісія визнає це, і саме тому ми незабаром запропонуємо нове законодавство для перетворення європейської прикордонної і берегової охорони в справжню прикордонну поліцію ЄС з більш сильним мандатом з набору і розгортання своїх власних прикордонників. Вона буде включати в себе 10 тис. правоохоронців, як ми вже оголошували", - повідомив член Єврокомісії.

Минулої п'ятниці на щоденному брифінгу Європейської комісії журналісти цікавилися, яким чином запрошувалися на недільну зустріч держави-члени ЄС. Офіційний представник ЄК Олександр Вінтерштейн пояснив, що не було індивідуальних запрошень з боку Ж.-К.Юнкера, так як ця нарада є результатом ініціативи тристоронніх консультацій 19 червня в Німеччині глави Єврокомісії, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, що вилилася в "запрошення, адресоване всім"(оголошення Ж.-К.Юнкера щодо скликання зустрічі - ІФ).

"Запрошення відкрите для всіх. Ніхто не виключений. Всі запрошені. Але і ніхто не зобов'язаний брати участь в цій нараді", - сказав прес-секретар.

У відповідь на питання, скільки країн ЄС заявили про свою участь у цій зустрічі, А.Вінтерштейн повідомив, що, за даними на полудень п'ятниці, на запрошення відгукнулися 16 держав-членів союзу. Однак, за його словами, "йдеться про процес у розвитку", і ці цифри на той момент не можна було вважати остаточними.

Він також підтвердив, що не планується проводити заключну прес-конференцію і не очікується приймати підсумкового документа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА