11:36 25.06.2018

Російська пенітенціарна система визнає Сенцова українським громадянином

2 хв читати
Російська пенітенціарна система визнає Сенцова українським громадянином

 Управління Федеральної служби виконання покарань у Ямало-Ненецькому автономному окрузі Міністерства юстиції РФ документально підтвердило, що український режисер Олег Сенцов, який відбуває покарання в російській колонії, є громадянином України.

Скан-копію відповідної довідки, виданої 10 жовтня 2017 року і отриманої консульством України в Єкатеринбурзі 11 січня 2018 року, опублікував на своїй сторінці в соцмережі Facebook адвокат О.Сенцова Дмитро Дінзе. "Засуджений Сенцов О.Г. - Громадянин Республіки Україна. Прибув етапом 09.10.2017. В особовій справі паспорт ЄС 477125 виданий 12 листопада 1997", - йдеться в тексті документа.

Адресатом довідки зазначено "м.Москва, Леонтіївський провулок, 18. Консульство Республіки Україна". На вхідному штампі довідки значиться "Консульство України в Єкатеринбурзі".

В Конституції України назва української держави подається як "Україна", а ст.5 Основного закону визначає республіканську форму її правління. Представництва України, що розміщуються в Москві на Леонтійовському провулку, носять офіційні назви "Посольство України в Російській Федерації" і "Консульський відділ Посольства України в Російській Федерації".

Як повідомлялося, в серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) засудив О.Сенцова, затриманого в окупованому Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у нібито створенні на півострові терористичного угруповання, скоєнні двох терактів і підготовці ще одного. Київ неодноразово заявляв про те, що справа стосовно О.Сенцова політично мотивована.

На початку травня поточного року він заповнив документи для передачі в Україну для відбування покарання. 1 червня Верховний суд РФ відмовив в розгляді касаційної скарги на вирок. 21 жовтня заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов поінформував, що РФ відмовилася передати О.Сенцова для відбування покарання на батьківщині. У відповіді Мін'юсту РФ зазначено, що засуджені "отримали російське громадянство" відповідно до російського закону від 21.03.2014 р., згідно з яким жителі Криму, які протягом місяця з моменту набуття його чинності не відмовилися від російського громадянства, автоматично стають громадянами РФ.

Сам О.Сенцов неодноразово офіційно заявляв, що ніколи не змінював українське громадянство і не приймав російське.

14 травня 2018 року він оголосив голодовку з вимогою відпустити всіх українців, яких тримають в РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА