14:40 25.06.2018

Глава СБУ: За нападом на ромів у Львові може стояти РФ

2 хв читати
Глава СБУ: За нападом на ромів у Львові може стояти РФ

 Глава Служби безпеки України Василь Грицак припускає, що за нападом на ромів у Львові може стояти РФ.

"Щодо нападу на табір ромів у Львові, який нещодавно стався. Цей злочин розслідують, наскільки мені відомо, співробітники Національної поліції, але водночас СБУ приділяє цьому надзвичайно велику увагу. Навіть за попереднього вивчення, аналізу матеріалів, які є, ми бачимо, що схожу організацію було зареєстровано в 2014 році і в РФ", - сказав глава СБУ на брифінгу для ЗМІ у понеділок у Києві, відповідаючи на запитання щодо нападу на ромів.

В.Грицак нагадав, що цей злочин спричинив тяжкі наслідки: одна людина загинула і близько 10 осіб дістали ножових поранень.

За його словами, СБУ з'ясовує, хто за цим стоїть, хто фінансував цей напад.

"Ми розуміємо, що за цим справді може стояти, я не можу сказати на сто відсотків, це буде некоректно, але може стояти Росія", - припустив глава СБУ.

В.Грицак зазначив, що РФ "постійно намагається грати на міжнаціональних питаннях". Він нагадав, що кілька днів тому жителька Харкова намагалася підірвати пам'ятник воїнам УПА. "Вона (затримана) говорить про те, що ті, хто замовляв цю акцію, - з Росії, пропонували їй, зокрема, підкидати свинячі голови до синагоги", - додав глава СБУ.

Тобто, як пояснив В.Грицак, напад на ромів, зокрема, міг бути скоєний для того, щоб розпалити міжнаціональну ворожнечу всередині України. "Тому, звісно, ми працюємо над питанням, щоб з'ясувати, хто за цим стоїть ... хто фінансував цю акцію".

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив: "Ми є цивілізованим суспільством і вважаємо, що наші принципи - це верховенство права. Ми маємо захищати своїх громадян".

Він зазначив: "Звісно, Росія дуже послідовно намагається представити Україну як якусь радикальну реальність, яка не дотримується прав людини. Ми спільно дуже активно намагаємося зруйнувати такі зусилля Росії, але маємо чесно сказати: атмосфера толерантності, яка завжди була властива Україні ... повинна зберігатися".

Саме толерантність України і згуртованість, наголосив міністр, не дозволить Росії виконати задуманий план.

Як повідомлялося, одна людина загинула й четверо дістали поранень, зокрема 10-річна дитина, внаслідок нападу невідомих на ромський табір на околиці Львова пізно ввечері 23 червня.

Правоохоронці затримали вісьмох осіб, зокрема організатора нападу; більшості затриманих 16-18 років. Затримані визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання "Твереза і зла молодь".

Причетними до нападу є учні однієї з місцевих шкіл і профтехучилища, повідомила начальник відділу комунікації головного управління Національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА