17:07 25.06.2018

СБУ: Напередодні держсвят спецслужби РФ та їхні пособники активізували поширення в соціальних мережах ідей "української псевдодержавності"

2 хв читати
СБУ: Напередодні держсвят спецслужби РФ та їхні пособники активізували поширення в соціальних мережах ідей "української псевдодержавності"

Співробітники Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБ України та її регіональних підрозділів викрили в червні групу адміністраторів антиукраїнських угруповань у соціальних мережах, що діяли за вказівкою спецслужб РФ.

"Служба безпеки України під час реалізації комплексу заходів із забезпечення інформаційної безпеки фіксує активізацію протиправної діяльності з боку російських спецслужб через використання соціальних мереж в Інтернеті на шкоду державній безпеці нашої країни", - повідомляє в понеділок прес-центр СБ України.

Фахівці спецслужби зазначають, що загострення цієї тенденції спостерігається напередодні відзначення державних свят в Україні. Відбувається активізація РФ та її спільників щодо розповсюдження інформаційних матеріалів, які поширюють ідеї "української псевдодержавності" та зміни державної влади й територіальної цілісності, намагаються загострити суспільно-політичну ситуацію в країні, розпалити міжнаціональну ворожнечу, а також спровокувати масові акції провокативного характеру, що можуть негативно вплинути на імідж України на міжнародній арені.

Так, оперативники СБ України в червні 2018 року виявили, локалізували та припинили протиправну діяльність групи з п’яти громадян України, серед яких двоє жителів Києва, а також жителі Одеси, Запоріжжя і Маріуполя, які були адміністраторами антиукраїнських спільнот у соціальних мережах "ВКонтакте" і "Одноклассники".

"Зловмисники, діючи за вказівкою спецслужб РФ та отримуючи від них матеріальну винагороду, розповсюджували в соцмережах спеціально підготовлені матеріали, які містили заклики до зміни меж території України в антиконституційний спосіб, а також підтримували терористичну діяльність незаконних збройних формувань "ДНР" та "ЛНР", - ідеться в повідомленні.

У рамках відкритих кримінальних проваджень правоохоронці провели невідкладні процесуальні дії, внаслідок яких припинено протиправну діяльність адміністраторів, зокрема виявили комп’ютери та мобільні телефони, які використовувалися для розповсюдження антиукраїнського контенту. Тривають слідчі дії.

В українській спецслужбі зазначають, що загалом від початку 2018 року Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ та його регіональні підрозділи стосовно власників та адміністраторів спільнот у соціально орієнтованих ресурсах мережі Інтернет "ВКонтакте" та "Однокласники", які поширювали заклики до повалення конституційного ладу та державної влади в країні, проведення масових заворушень та інших протиправних дій, зареєстрували 24 кримінальні провадження.

"П’ятнадцятьом особам оголошено про підозру в скоєнні злочину, винесено шість обвинувальних вироків суду за ознаками вчинення злочинів, передбачених ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА