19:13 25.06.2018

Ліквідація Департаменту спецрозслідування ГПУ згорне розслідування "справ Майдану" - адвокати "Небесної сотні"

4 хв читати
Ліквідація Департаменту спецрозслідування ГПУ згорне розслідування "справ Майдану" - адвокати "Небесної сотні"

Адвокати потерпілих - учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності - дуже занепокоєні інформацією про заплановану ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань (ДСР) Генеральної прокуратури України та розцінюють це як згортання розслідування "справ Майдану" і припинення процесуальної підтримки справ, які вже передані до суду.

У відкритому зверненні адвокатів "Небесної сотні" до генерального прокурора України Юрія Луценка, текст якого розміщено на сторінці "Адвокатської дорадчої групи", адвокати нагадують, що Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури було створено в січні 2015 го року під тиском потерпілих, адвокатів, громадськості. "І лише після цього почалися реальні просування в розслідуванні. Поступово вдалося зібрати в цьому підрозділі розслідування більшості справ за різними епізодами злочинів проти Майдану, які на той час мертвим вантажем лежали у різних структурних підрозділах прокуратури і МВС", - йдеться в зверненні.

У травні 2016 року Управління спеціальних розслідувань було реорганізовано в Департамент, до його штату також увійшли прокурори, які працювали в складі управління процесуального керівництва.

"На жаль, через п'ять місяців із Департаменту спеціальних розслідувань вивели половину слідчих і прокурорів у новостворене управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями. Анонсувалося, що цей відділ має опікуватися справами Майдану, але фактично цього майже не відбувалося - нові провадження не передавалися до судів, підозри не повідомлялися, справи, які вже були в суді, грузли на місці. Це є прикладом того, як "розслідуються" справи Майдану в інших підрозділах - ніяк" , - наголошують адвокати "Небесної сотні".

Захисники потерпілих переконані: "Ліквідація ДСР і розпорошення слідчих і процесуальних керівників різними підрозділами знищить єдиний координаційний центр розслідувань - єдине бачення, стратегію, нівелює напрацювання попередніх років, на тривалий час зупинить, або значно сповільнить розслідування, взагалі його зведе нанівець".

Вони вважають, що метою зазначеної реорганізації (ліквідації ДСР) є бажання "позбутися незручного і нелояльного підлеглого - Сергія Горбатюка", незручних слідчих і прокурорів і ліквіція центру дійсно процесуально незалежних слідчих і прокурорів, як це передбачено КПК.

Подальшою метою цієї реорганізації адвокати убачають намір "управляти в ручному режимі справами, які мають для керівництва ГПУ інтерес (наприклад - справа щодо П. Манафорта, справи щодо посадовців, справи щодо керівництва Нацполіціі і СБУ), а про інших - забути".

У зв'язку з цим вони просять не маніпулювати громадською думкою і не поширювати від імені Генеральної прокуратури неправдиві відомості про нібито зумовленої законодавчими змінами запланованої "реорганізації" ДСР, оскільки з моменту створення Департаменту наказом цього ж генерального прокурора в 2016 році таких змін у законодавстві не відбувалося, а наявність у складі ДСР одночасно і слідчих відділів і відділів процесуального провадження в повному обсязі відповідало законодавству України як в 2016 році , Так і відповідає зараз.

"А проблемні питання позбавлення прокуратури функції слідства, які ГО "Адвокатська дорадчий група" неодноразово порушували, жодним чином не вирішуються ліквідацією або ж реорганізацією ДСР", додають юристи.

Також адвокати Небесної сотні висунули до генпрокурора низку вимог, серед який збереження і посилення Департаменту спеціальних розслідувань, як структурного підрозділу, в рамках якого відбувається координація, створення і реалізація стратегії розслідування і підтримання обвинувачення в суді за різними епізодами злочинів проти Майдану.

"Не зменшувати, а збільшити кількість слідчих і прокурорів ДСР, задіяних у розслідуванні та процесуальному керівництві. Припинити чинити на них тиск. Припинити тиснути на керівника Департаменту Сергія Горбатюка. Зокрема - погрозами звільнення, ініціацією штучних дисциплінарних проваджень, тощо", - йдеться в переліку вимог.

Адвокати вимагають не зупиняти процес розслідування надуманими організаційними діями, як виведення за штат слідчих і процесуальних керівників, оскільки це, окрім стану невизначеності на тривалий час, позбавляє їх доступу до таємниці діловодства, зриває негласні слідчі (розшукові) дії тощо.

"У повному обсязі забезпечити кадрово і матеріально ДСР з тим, щоб цей структурний підрозділ Генеральної прокуратури міг і в подальшому виконувати окреслене перед ним завдання - організовувати і проводити досудове розслідування злочинів, скоєних стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності, колишніми високопоставленими і керівниками правоохоронних органів, суддями та представниками судової гілки влади ", - йдеться у зверненні до генпрокурора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА