20:41 25.06.2018

Почалася процедура ліквідації Верховного Суду України

3 хв читати
Почалася процедура ліквідації Верховного Суду України

У Верховному Суді України створено ліквідаційну комісію, що здійснюватиме заходи із ліквідації зазначеного органу як юридичної особи.

Як повідомляється в понеділок на сайті Судової влади України ", відповідно до закону України ''Про судоустрій і статус суддів", розпочато процедуру припинення діяльності та ліквідації в установленому законом порядку Верховного Суду України.

"На виконання вимог статті 105 Цивільного кодексу України 21.06.2018 на сайті Міністерства юстиції України оприлюднено повідомлення про рішення щодо припинення Верховного Суду України як юридичної особи в результаті ліквідації. У Верховному Суді України створено ліквідаційну комісію, що вживатиме заходів після завершення ліквідації зазначеного органу як юридичної особи", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про внесення змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу про адміністративне судочинство України та інших законодавчих актів (законопроект №6232), що забезпечить завершення судової реформи. Одним із основних нововведень закону є визначення Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції в Україні і введення нового порядку розгляд ним справ. 22 листопада президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Перед цим, на початку листопада 2017 року П.Порошенко підписав указ про призначення 114 суддів нового Верховного Суду, кандидатури яких були відібрані на відкритому конкурсі і подані президенту України на затвердження Вищою радою правосуддя.

З 15 грудня 2017 року розпочав роботу новий Верховний Суд, який тепер є головною і єдиною касаційною інстанцією, а старий Верховний Суд України припинив здійснювати повноваження.

При цьому старий Верховний Суд України продовжує працювати, не здійснюючи правосуддя, оскільки ці повноваження виконуються новоствореними Верховним Судом.

В.о. глави Верховного суду України Василь Гуменюк на брифінгу 5 лютого 2018 року заявив, що Верховний Суд України звернувся до Конституційного Суду з приводу юридичної дефініції припинення своєї роботи під час запуску роботи нового Верховного Суду, зокрема, щодо перевірки можливості ліквідації Верховного Суду України як конституційного органу без внесення змін до Конституції. Але Конституційний Суд України, за словами В.Гуменюка, рішення не виніс.

Він пояснив, що згідно з нормами Конституції, суд може бути ліквідований або реорганізований на підставі подання президента, узгодженого з Вищою радою правосуддя і Верховною Радою.

Крім того, як наголосив в.о. голови суду, необхідно враховувати конституційний принцип розподілу влади, який не дозволяє одній гілці влади знищувати іншу шляхом розпорядження або закону. "Розпорядчий акт, на підставі якого можна було б сказати, що Верховний суд ліквідовано, до нас не надходив", - повідомив В.Гуменюк.

Відповідаючи на відповідне запитання про те, яким саме чином може бути ліквідовано Верховний Суд України, в.о. голови суду сказав: "Я не знаю, як це повинно бути вирішено, але порушили питання в своєму конституційному поданні чітко - ми бачимо, що в цьому випадку не може бути ліквідації, тут може бути якась інша форма".

За його словами В.Гуменюка, у Верховному Суді України працюють 13 суддів. "Судді ходять на роботу, вивчають нове законодавство. Ми працюємо і як поштова скринька - до нас люди звертаються, зокрема, у реабілітаційних справах. Ми позбавлені можливості розглядати справи, але ми виконуємо свої функції", - сказав він, уточнивши, що судді Верховного Суду України наразі отримують "голий оклад" та "очікують своєї долі".

При цьому В.Гуменюк звернув увагу, що судді були обрані безстроково. Також він повідомив, що не знає про факти написання заяви суддями про переведення до інших судів.

Відповідаючи на запитання про те, чи є в світовій історії факти існування паралельно двох Верховних Судів, В.Гуменюк сказав, що схожа ситуація була в Хорватії при процесі реорганізації, але там було вирішено питання Конституційним Судом.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА