08:47 27.06.2018

Прем'єр Греції зажадав від Великої Британії повернути мармур Парфенона

2 хв читати

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас на зустрічі зі своєю британською колегою Терезою Мей в Лондоні зажадав від Великої Британії повернути Афінам мармур Парфенона - елементи та скульптури із зібрання давньогрецького мистецтва, головним чином з Афінського акрополя, які були привезені до Великої Британії в XIX столітті і тепер зберігаються в британському музеї. Про це Ціпрас, як передає грецьке видання Ekathimerini, заявив на прес-конференції за підсумками переговорів з Мей.

Ця проблема, як зазначив під час брифінгу прем'єр-міністр Греції, має для його країни певний моральний аспект. "Мармур (Парфенона) належить світовій культурній спадщині, але природне місце знаходження цих культурних цінностей - в Парфеноні (на Акрополі в Афінах)", - пояснив Ціпрас. Мей під час свого виступу цю тему коментувати не стала. Під час зустрічі, як підкреслили обидва прем'єр-міністра, сторони обговорили економічні питання і перспективи британських інвестицій в Грецію.

Мармур Парфенона (або мармури Елгіна) - елементи храму на акрополі, який був побудований в Афінах в період розквіту Греції в V столітті до н.е. Скульптури, плити з орнаментами і низка інших фрагментів з фронтонів Парфенона були вивезені з Греції британським дипломатом, послом в Османській Імперії лордом Томасом Брюсом Елгіном в 1802 році. Він тоді, згідно зі збереженими даними, отримав у грецької влади дозвіл взяти з Акрополя "деякі уламки каміння з написами і фігурами".

У Лондоні після цього виявилося фактично близько 50% всіх мармурових прикрас грецького храму. Наразі всі вони зберігаються в Британському музеї в столиці Англії.

Афіни не вперше вимагають від британської влади повернути культурні надбання, проте Лондон їм в цьому відмовляє, стверджуючи, що всі дії лорда Елгіна, який перевіз цінності до Великої Британії були законними для того часу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА