21:25 27.06.2018

Президент Польщі підписав поправки до закону про Інститут національної пам'яті

2 хв читати
Президент Польщі підписав поправки до закону про Інститут національної пам'яті

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), які в середу схвалив польський парламент.

"Президент Республіки Польща Анджей Дуда підписав поправки до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) після отримання необхідних юридичних висновків", - сказано на офіційному сайті польського президента в середу.

У повідомленні наголошується, що президент прийняв рішення підписати даний законопроект у найкоротші терміни на особисте прохання прем'єр-міністра країни від імені парламентської більшості.

"Президент наголошує, що боротьба і турбота про добре ім'я і гідність поляків і Польщі - завдання, яке мають виконувати всі польські політики і державні установи", - сказано в повідомленні.

У свою чергу, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці в соцмережі Facebook в середу написав, що прийняті зміни в закон про ІНП Польщі, продемонстрували, що "не все втрачено, і є здатність визнавати свої помилки і виправляти їх".

"Очікуємо, що проявлених зараз розуму і рішучості вистачить і на логічне продовження: виправити інші абсурдні положення закону про ІНП, які стосуються українського націоналізму. А Україна має продовжити докладати зусилля в цьому напрямку. Чим допоможе польським політикам дотримуватися принципів здорового глузду", - написав В. В'ятрович.

Раніше в цей день Сенат і Сейм Польщі ухвалили зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), якими було скасовано положення про кримінальну відповідальність за привласнення польському народу або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини.

За невідкладний розгляд цього питання виступав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Як повідомив інформресурс TVN24, в скасованих статтях мова йде тільки про "публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху". Згадка про "злочини українських націоналістів" залишається, як і відповідальність за це.

Згідно з нормами, що вступили в силу 1 березня, передбачено, зокрема, покарання у вигляді позбавлення волі за приписування польському народу або польській державі відповідальності за злочини, які вчинила нацистська Німеччина. Ця норма викликала суперечки в Ізраїлі, США та Україні.

Як повідомлялося, Сенат Польщі на початку лютого прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, в тому числі за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином в документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА